Nye tal: Ikkevestlige mænd dømmes oftere for overgreb

Skrevet af admin

16/01/2016

Mest læste i dag

Indvandrere og efterkommere har længe været overrepræsenterede i statistikkerne for domme i voldtægtssager og overfald.

Tallene har dog imidlertid været omgærdet af usikkerhed, fordi de ikke har været korrigeret for alder og socioøkonomiske forhold.

Men nu slår nye, korrigerede tal fra Danmarks Statistik fast, at ikkevestlige mænd er overpræsenterede i statistikkerne, skriver Berlingske.

På foranledning af Berlingske har Danmarks Statistik set nærmere på dommene for voldtægt og blufærdighedskrænkelse for 2012, 2013 og 2014.

Analysen viser, at ikkevestlige mænd i gennemsnit bliver dømt for voldtægter og blufærdighedskrænkelser 1,76 gange hyppigere end etnisk danske mænd.

De nye tal får kultursociolog fra Syddansk Universitet Ümit Necef til at konkludere, at det må være kulturforskelle, der er bestemmende for, hvorfor ikkevestlige mænd oftere dømmes for overgrebene.

- Tallene er nu rensede, og man ser stadig en klar overrepræsentation. Det er meget vanskeligt at argumentere for, at kultur ikke er afgørende, siger han til Berlingske.

Ifølge sociolog Marie Bruvik Heinschou, som udtaler sig til avisen, er det dog for simpelt at sige, at kulturforskelle er den eneste forklaring.

Hun mener også, at det kan spille ind, at både retssystemet og de kvinder, der anmelder voldtægterne, har et billede af, at den typiske voldtægtsforbryder er af anden etnisk herkomst.

I den seneste tid har overgreb mod kvinder begået af udenlandske mænd været meget omdiskuteret i Europa.

Først kom beretningerne om masseovergreb mod kvinder i Köln i Tyskland nytårsnat.

Siden er det også kommet frem, at svensk politi har fortiet krænkelser af udenlandske mænd.

I Danmark har kvinder i Thisted følt sig forulempet i nattelivet af beboere fra nærliggende asylcenter. Her vil politiet nu skærpe patruljeringen i nattelivet.

/ritzau/