Nye tal: Mindre sygdom i selvejende institutioner

Mens det pædagogiske personale i Københavns Kommunes 408 daginstitutioner i gennemsnit ligger syge mere end tre uger om året, indikerer nye tal, at de ansatte i byens mere end 200 selvejende vuggestuer, børnehaver og fritidshjem har et noget lavere sygefravær. Det skriver Berlingske.

De selvejende institutioner adskiller sig ved at have egen bestyrelse og friere økonomisk råderum end kommunens egne daginstitutioner. De hyrer og fyrer også selv.

Sygefraværet i de selvejende institutioner i København er aldrig blevet kortlagt. Men for første gang kommer der en smule åbenhed om sygefraværet på de selvejende, og disse tal tyder på et sygefravær på 12-13 sygedage om året – mod kommunens gennemsnitlige 16 sygefraværsdage. Tallene stammer fra den ene af de to største selvejende organisationer, Menighedens Daginstitutioner (MDI), som har trukket tal for sygefravær fra sine 65 daginstitutioner i København.

De nye tal får dog ikke børne- og ungdomsborgmester i København Anne Vang (S) til at drage nogen konklusioner.

»Datagrundlaget er for spinkelt til at sige noget præcist. Jeg vil ikke gå ind i en ideologisk diskussion om selvejende eller ej, men blot glæde mig over, hvis de to systemer kan lære af hinanden,« siger hun.

Københavns Kommune besluttede i september sidste år at arbejde for at få data over sygefravær i hovedstadens selvejende institutioner, og Anne Vang vil gerne i dialog med de selvejende.

»Vi vil gerne hjælpe dem, der har højt fravær blandt de selvejende, og vi vil gerne lære af dem, hvis de selvejende generelt er bedre,« siger borgmesteren.

Frederiksberg Kommune har allerede en systematik på plads. Afdelingschef Anna Sønder oplyser, at kommunens 32 selvejende daginstitutioner og fem sociale børneinstitutioner er i gang med at indberette sygefravær, så de fremover kan indgå i kommunens fraværsstatistik. Frederiksberg Kommunes egne institutioner lå ligesom København højt i fraværsstatistikken med 16,8 sygedage i 2011.

Seniorkonsulent Camilla Høholt Smith fra det politisk uafhængige videnscenter Cabi vil ikke blive overrasket, hvis de selvejende daginstitutioner har mindre sygefravær end de kommunale. Cabi fokuserer blandt andet på sygefravær på arbejdsmarkedet og er i øvrigt selv en selvejende institution under Beskæftigelsesministeriet.

»I den kommunale sektor går ledelsen længere, før den skrider til handling. Nogle offentlige arbejdspladser er så omsorgsfulde, at de bliver kvalt i deres egen omsorgsfuldhed. Vi ser eksempler på offentlige ledere, som synes, at man skal være så super, super ordentlig, at man ikke må presse hinanden,« siger hun.

Folketingsmedlem og tidligere social­minister Benedikte Kiær (K) kalder forskellen mellem sygefraværet i kommunale og selvejende institutioner for opsigtsvækkende.

»Hvis de nye tal tegner et generelt billede, bør det få den røde lampe til at blinke hos kommunerne. Tallene fortæller mig, hvor vigtigt det er at involvere forældrene og give medarbejderne større indflydelse på deres hverdag. Tendensen er, at vi får færre og færre selvejende institutioner, men dette er jo et argument for det modsatte,« siger Benedikte Kiær, som går efter at blive borgmester i Helsingør ved kommunalvalget.

Det er blandt andet den liberale tænketank CEPOS, som har hentet tal hos de selvejende institutioner, og chefkonsulent Mia Holstein fra CEPOS tror, at Københavns Kommune kan lære af de selvejende.

»Hvis Københavns Kommune kunne nedbringe sygefraværet for det pædagogiske personale blandt de kommunale institutioner til det målte niveau i de selvejende institutioner, er potentialet stort. Forældre og børn ville opleve en kvalitetsforbedring som følge af færre vikarer og øget stabilitet i pasningstilbuddene, og det vil medføre en betydelig økonomisk gevinst,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip