Nye udlændingestramninger bliver også hastet igennem

Det har fået voldsom kritik fra menneskerettighedsorganisationer, at regeringen på blot tre dage har hastebehandlet og fået vedtaget den første del af regeringens udlændingepakke i folketingssalen.

Dermed er de basale demokratiske spilleregler blevet tilsidesat, og det øger risikoen for lovsjusk, lyder kritikken.

Helt så hurtigt vil det ikke gå med de resterende af de i alt 34 udlændingestramninger, som regeringen har fremlagt.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger ikke skjul på, at der også denne gang vil blive begrænset tid til høring.

Normalt skal der minimum afsættes fire uger til behandlingen af et lovforslag. Dermed har berørte organisationer og parter mulighed for at læse det lovforslaget igennem og komme med indvendinger i såkaldte høringssvar.

Med minimum fire ugers behandling får politikerne også ordentlig mulighed for at læse høringssvarene igennem og foreslå eventuelle ændringer til lovforslaget, inden det endeligt vedtages.

Men heller ikke når det gælder lovforslaget om de seneste udlændingestramninger, vil der blive afsat den anbefalede tid til behandlingen af lovforslaget, fastslår Inger Støjberg:

- Det er altid en fordel at have en hel normal procedure med høringer, og hvad der ellers hører til. Men det er klart, at vi har også en ambition om at få det her hurtigt igennem. Derfor håber og forventer jeg, at vi kan fremsætte forslagene den 4. december, siger Inger Støjberg.

Spørgsmål: Hvis I fremsætter lovforslaget 4. december, og det skal vedtages inden jul, så er der vel ikke tid til almindelig ordentlig lovbehandling på fire uger?

- Men der vil formodentlig blive tid til en hvis høring, siger Inger Støjberg.

Folketinget går på juleferie fredag den 18. december, så hvis lovforslaget som ventet fremsættes den 4. december vil der kun være to uger til lovbehandlingen. Det er halvdelen af det minimum, som normalt skal være sat af.

Inger Støjberg håber at kunne lukke aftalen om de resterende af de 34 stramninger inden for den kommende uge.

Derefter skal embedsmændene gøre lovforslaget klar til at blive fremsat så snart Folketinget åbner igen, hvilket er 4. december, dagen efter afstemningen om retsforbeholdet.

/ritzau/

Dagens Gossip