Nyhedsmagasinet Time kårer paven som årets person

Det amerikanske nyhedsmagasin Time kårer pave Frans som årets person. Magasinet siger, at paven efter ni måneder som leder af den katolske kirke er blevet en "ny samvittighedens stemme."

- Fordi pavestolen er blevet rykket ud af paladset og ned på gaden, og fordi verdens største kirke konfronterer sine egne dybeste behov og forsøger at balancere dømmekraft med barmhjertighed, så er pave Frans Time's Årets Person, 2013, skriver nyhedsmagasinets chefredaktør, Nancy Gibbs.

- Sjældent har en ny ledende skikkelse på verdensscenen fået så megen opmærksomhed som pave Frans - både fra unge og gamle - og fra troende og kynikere, hedder det videre.

- I sine ni måneder i Rom har han evnet at bringe sig selv i centrum i centrale diskussioner og dialoger: om rigdom og fattigdom, om retfærdighed, om transparens, om modernitet, om globalisering og om kvinders rolle og ægteskabets betydning samt magtens fristelser.

Paven har sagt til biskopperne i kirken, at de ikke skal leve som prinser, ligesom han ønsker at se kvinder spille en større rolle i kirken. Men han udelukker kvindelige præster

Pave Frans siger også, at homoseksuelle ikke bør dømmes eller marginaliseres, men at de bør integreres i samfundet, og han har understreget, at Vatikanets bank må blive "ærlig og transparent".

Pave Frans er den første pave, som er født i Latinamerika. Under et nyligt besøg i Rio de Janeiro har han lovet at skabe en mere enkel og mere ydmyg katolsk kirke.

Han har igen og igen opfordret de katolske præster til at gå ud i slumkvartererne, som han selv har besøgt i Rio.

En person, der var tæt på at blive kåret i stedet for paven, var NSA-whistlebloweren Edward Snowden, som har fået asyl i Rusland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip