Nyindsat departementschef forlader stilling efter afsløringer om mandatsvig

Efter Berlingskes afsløringer indkaldte den øverste embedsmand i Grønlands Selvstyre Carsten Frank Hansen og de øvrige medlemmer af bedømmelsesudvalget til et krisemøde klokken 20 mandag aften i selvstyrets administration i Nuuk.

Departementschef Svend Hardenberg fra Formandens Departement oplyser efter mødet i en pressemeddelelse:

»Vi beklager dybt, at det ikke har været muligt at indhente de oplysninger, Berlingske Business kan offentliggøre i dag, inden ansættelse af Carsten Frank Hansen faldt på plads. Vi er tilfredse med, at Carsten Frank Hansen selv har truffet denne nødvendige beslutning«.

Den 44-årige Carsten Frank Hansen begyndte på sin nye arbejdsplads i fredags, men må altså efter to arbejdsdage sige farvel til den betroede post, efter at det i Berlingske er kommet frem, at han er sigtet efter straffelovens paragraf 280, der handler om mandatsvig, hvilket vil sige økonomisk kriminalitet.

Han ville som departementschef for finanser have fået et meget betydeligt medansvar for styringen af den offentlige økonomi i Grønland og dermed også medansvar for en ansvarlig forvaltning af danske og grønlandske skatteyderkroner.

I sit tidligere job som filialdirektør i Danske Andelskassers Banks afdeling på Fyn har han ifølge en politianmeldelse påført banken et tab på 335.000 kroner.

»Efter min ansættelse i Danske Andelskassers Bank ophørte, er jeg blevet anklaget for mandatsvig. Der er en undersøgelse i gang, som jeg selv regner med, vil have et positivt udfald for mit vedkommende,« lyder det fra Carsten Frank Hansen i pressemeddelelsen.

Efter bortvisningen fra banken i juni 2012 fik han måneden efter job som direktør for reklamegavevirksomheden Greentop Greenland ApS i Nuuk. Den lille virksomhed valgte imidlertid også at bortvise ham, oplyser virksomhedens formand, Ole Rud, der på nuværende tidspunkt ikke ønsker at uddybe det afbrudte ansættelsesforhold yderligere.

Carsten Frank Hansen siger, at han ikke har »et ønske om at lyve«, at han »har fejlvurderet sagen«, og at han af den grund ikke har oplyst overfor Namminersorlutik Oqartussat (Grønlands Selvstyre, red.), at der var en undersøgelse i gang.

»Årsagen til min fratrædelse i Greentop Greenland var, at jeg fik stillingen i Selvstyret. Min afsked med Greentop Greenland er derfor først kommet efter min ansættelse i Selvstyret,« citeres han for at sige i pressemeddelelsen.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at Carsten Frank Hansen »på eget valg« har fratrådt sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Dagens Gossip