Nykredit overvejer konsekvenser for andelslån efter dom

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Højesterets afgørelse om, at den gældsplagede andelsboligforening Duegården kan gå konkurs, skaber usikkerhed om lån til andelsboligforeninger hos Nykredit, som derfor vil analysere sin långivning på området.

Det siger Nykredits direktør for Retail, Henrik Rasmussen, efter Højesterets kendelse i sagen om Duegården, hvor Nykredit som långiver hænger på regningen for andelsforeningens massive gæld.

- Vi driver en forretning, hvor vi låner penge ud og regner med at få dem tilbage igen. Hvis der er usikkerhed om, i hvilket forhold vi kan få pengene tilbage, så må vi vurdere, om de principper, vi hidtil har arbejdet efter, skal revurderes.

- Det er det, vi nu skal analysere. Skal vilkårene for belåning af andelsboligforeninger generelt ændres, eller skal de fortsætte som hidtil, siger Henrik Rasmussen, som endnu ikke kan sige, om lån til andelsboligforeninger bliver dyrere fremover.

Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste.

Finanskrise og et risikabelt lån har siden fået Duegårdens gæld til at stige markant. Andelshaverne ønskede at lade foreningen gå konkurs og dermed få mulighed for at slippe ud af gælden.

Konkursen går ud over Nykredit, som har tilgodehavender for omkring en halv milliard kroner i ejendommen, der sidste år blev vurderet til 277 millioner kroner.

For at undgå konkurs har Nykredit tilbudt ikke at opkræve renter og bidrag frem til 2021. Men Højesteret har blandt andet lagt til grund, at foreningen ikke har accepteret den plan.

Det er for tidligt at sige, hvad sagen kommer til at koste Nykredit, siger Henrik Rasmussen.

- Nu går Duegården konkurs, og så skal vi i samarbejde med kurator få det til at ske på bedst mulig måde, siger han.

Nykredit og andelshaverne i Duegården har mødtes i retten i tre runder. Først fik Duegården Sø- og Handelsrettens ord for, at den kunne gå konkurs.

Siden kom Østre Landsret frem til den modsatte kendelse. Onsdag har Duegården så fået Højesterets ord for, at den kan gå konkurs.

/ritzau/