Nyt dyk i industriens konjunkturindikator

Den sammensatte konjunkturindikator er en sammenvejning af forventet produktion, vurderet ordrebeholdning og vurderede færdigvarelagre. Dermed fortæller indikatoren noget om, hvordan en sektors virksomheder synes forretningen går lige nu, og hvad forventningen er til den nære fremtid.

Ifølge Sydbanks cheføkonom Jacob Graven er opgørelsen over humøret i industrien ikke opløftende - men den er ikke ensbetydende med, at det er kritisk.

»Humøret i virksomhederne ikke er set lavere siden slutningen af 2009. Udviklingen skal dog ikke overdramatiseres, da niveauet ikke er voldsomt meget lavere end gennemsnittet gennem de seneste år. Det antyder, at dansk industri generelt fortsat sidder fast i sumpen, men trods alt holder hovedet oven vande,« siger Jacob Graven i en skriftlig kommentar til tallene og tilføjer:

»Samlet set ændrer de nye tal ikke billedet af dansk økonomi. Desværre - kan man sige, for alle de mange prognoser der er lagt frem i de seneste dage bygger alle på, at dansk økonomi langsomt vil komme op i et højere vækstgear i de kommende måneder. Foreløbig er der ikke konkrete tegn på, at det er ved at ske.«

Det er især en stigning i vurdering af færdigvarelagre kombineret med et fald i vurdering af ordrebeholdning, der har trukket industriens konjunkturindikator ned det seneste par måneder, skriver Danmarks Statistik. Indikatoren har være nedadgående siden februar.

Der er lidt svingende forventninger, når det kommer til forventninger inden for forskellige industrisektorer. Investeringsgodeindustrien (f.eks. maskiner til produktion mm.) har negative forventninger til produktion, beskæftigelse og salgspriser. Derimod er der positive forventninger, når det gælder fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (f.eks. fødevarer).

Dagens Gossip