Nyt EU-forslag vil give asylansøgere ens vilkår i Europa

Skrevet af admin

13/07/2016

Dagens topnyheder

Alle EU-lande skal have ens regler og procedurer for at behandle asylansøgninger. Målet skal være, at der bliver samme mulighed for at blive anerkendt som flygtning på de samme vilkår, uanset hvor i Europa man søger asyl.

Det foreslår EU-Kommissionen onsdag i endnu et udspil til et europæisk asylsystem med fælles regler og hurtige procedurer, der overholder internationale konventioner.

Udspillet skal samtidig forhindre, at asylansøgere rejser gennem det ene EU-land efter det andet for at komme frem til det land, hvor de helst vil søge asyl.

- EU har brug for et asylsystem, der både er effektivt og beskyttende, bygger på fælles regler, solidaritet og med en rimelig fordeling af ansvar, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

I dag er mulighederne for at opnå asyl meget forskellige fra land til land i EU. Også for den store gruppe af syriske asylansøgere.

Det får ofte asylansøgerne til at søge mod de lande, hvor chancen for asyl er størst.

EU-Kommissionen foreslog i maj, at det såkaldte Dublin-system, der fastslår, at første ankomstland skal behandle en asylansøgning, skal suppleres med en ny, tvungen omfordeling af flygtninge i EU.

Dermed skal det også være slut med asylshopping, hvis EU får et nyt fælles asylsystem, fremgår det af udspillet fra EU-Kommissionen.

EU-Kommissionen foreslår derfor også, at der udarbejdes en fælles EU-liste over sikre lande, som asylansøgere uden videre kan sendes tilbage til.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, siger, at det nye forslag vil garantere asylansøgerne den samme og ordentlige behandling, uanset hvor i EU de søger asyl.

- Samtidig opstiller vi klare krav og pligter for asylansøgere for at forhindre sekundære bevægelser og misbrug af procedurerne, siger Avramopoulos.

Hvis asylansøgere ikke samarbejder med myndighederne, eller hvis de misbruger asylsystemet ved at tage videre til andre lande, kan det føre til hurtigt afslag på deres ansøgning, fremgår det af forslaget.

Der skal ifølge forslaget også indføres en pligt for EU-landene til systematisk og løbende at revurdere, om en flygtning stadig har behov for asyl, eller om forholdene i hjemlandet er blevet gode nok til, at flygtningen kan vende hjem igen.

EU-Kommissionen foreslår desuden en fælles politik for genbosætning af flygtninge i Europa.

Meningen er at give lovlig og sikker adgang til dem, der har et reelt behov for beskyttelse, og undgå, at de kaster sig i menneskesmuglernes farlige både.

EU-Kommissionen vil støtte genbosætning i det nye EU-program med 10.000 euro (cirka 75.000 kroner) per flygtning.

/ritzau/