Nyt forlig skal sikre flere kvindelige forskere

Et nyt initiativ, der skal få flere kvinder i forskerkitlen, stjæler opmærksomheden i ny aftale om forskningsreserverne.

Regeringen indgik torsdag to brede aftaler om i alt 859 millioner kroner.

Sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fordeler regeringen 678 millioner kroner fra forskningsreserven i 2014 til tværgående forskningsinitiativer

Blandt initiativerne findes igangsættelsen af Ydun-programmet, der skal "fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark".

Programmet, der koster 70 millioner kroner, skal være åbent over for alle fagområder, og både mænd og kvinder skal kunne søge programmet.

- Men gennem dispensation fra ligebehandlingsloven prioriteres kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere, lyder det om YDUN-programmet i aftalen.

Programmet blev for meget for Liberal Alliance, der trak sig fra den store aftale.

- Det er totalt langt ude, at regeringen nu på denne måde sætter køn over faglighed, og det er skræmmende, at det kommer samme dag, som en politiker fra et regeringsparti foreslår at screene undervisningsbøger for kønsroller.

- Det er jo vores opgave som politikere at skabe rammerne for, at vores forskere er de dygtigst mulige - og derudover bør vi være fuldstændig blinde over for, hvad køn de har, siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Programmet har også mødt modstand fra Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative, der har fået forhandlet støtten ned fra 80 til 70 millioner kroner.

Liberal Alliance er dog med i en anden aftale, der afsætter 181 millioner kroner herfra til forsknings- og udviklingsinitiativer.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er tilfreds med, at det trods uenigheden om Ydun-programmet er lykkes at få brede aftaler i hus.

- Med aftalerne styrker vi både grundlaget for den fri forskning og tager de første skridt i retning af at gøre vores tanker og ambitioner om Danmarks Innovationsfond til virkelighed, siger ministeren i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Dagens Gossip