Nyt forsøg skal bringe sygemeldte hurtigt i job igen

400 sygemeldte vestjyder skal hurtigere i arbejde igen og derfor skal de i skole. De skal lære at håndtere stress og andre symptomer, som tit plager mennesker, der er væk fra deres arbejde.

Det er nye metoder, der tages i brug. De sygemeldte bor i Holstebro, Skive, Struer og Lemvig kommuner. Projektet ledes af Psykiatrisk Forskningsenhed Vest, der er en del af den psykiatriske enhed på blandt andet Regionshospitalet Holstebro.

Op mod halvdelen af alle langtidssygemeldte plages af træthed, energiløshed, angst, indre uro, koncentrationsbesvær og tristhed, viser tidligere undersøgelser. Symptomerne forsinker ofte raskmelding. På den anden side er det langt fra alle, der har det så skidt, at de bliver sendt til psykolog eller psykiater.

Nu skal seks undervisningssessioner hjælpe dem. Her hører de blandt andet om, hvilke symptomer sygemeldte ofte har. De får råd om, hvordan de kan håndtere situationen. De møder en psykolog, der fortæller om redskaber til at få det bedre. De hører om, hvordan motion gavner dem.

En jobkonsulent fortæller om, hvad de kan gøre for at komme tilbage på job. I det hele taget handler det om, hvordan de med egenomsorg kan få det bedre og komme tilbage til kollegerne og arbejdet.

Deltagerne i forsøget udvælges ved lodtrækning blandt de sygemeldte. En anden gruppe får kun Jobcentrets traditionelle tilbud til sygemeldte. Derefter skal det vise sig, om undervisningen giver resultater.

Projektet afsluttes formentlig i starten af 2014.

Dagens Gossip