Nyt kapitel i sportens evige rivalisering?

I to kæmpe boliger i det solbeskinnede og fashionable nordlige Palm Beach i Florida, med blot få kilometer imellem sig har to af verdens største sportsstjerne anno 2013 hjemme. Tiger Wood og Rory McIlroy deler nærmest postnummer.

Det er dog ikke det eneste, de deler for tiden. Begge har indgået sponsoraftaler i milliardklassen med Nike og skal fremover skyde reklamefilm sammen, sidste år gik de tolv runder sammen, når der skulle konkurreres på golfbanen, og ifølge de to golfstjerner selv er et venskab mellem de to ved at blomstre op. Så sent som for en måned siden inviterede den 37-årige Tiger Woods sin 14 år yngre kollega til en privat turnering.

Fra i dag er de dog også konkurrenter og rivaler, når årets første major, US Masters, begynder på den legendariske Augusta National Golf Club i Georgia. Her forventer mange, at slaget om den eftertragtede grønne jakke skal stå mellem netop de to.

Tiger Woods kommer ind til turneringen med tre sejre i ryggen, og en tilbagevenden som verdensranglistens nummer et, efter flere års skandaler uden for banen. Førstepladsen overtog han fra netop McIlroy, der indtil en andenplads i sidste uge i Texas har haft et svært år og kun spillet ni runders turneringsgolf. Så der er lagt op til en drabelig dyst mellem sportsverdenens nyeste rivaler om både Masters-titlen og pladsen som etter i verden.

Minder om Agassi mod Sampras

Det kan blive et af de rivalopgør mellem to stjerner, der i mange tilfælde før har givet konkurrencerne ekstra liv, begejstret fans over hele verden, og som bliver husket i mange år efter. Hvem husker ikke den mangeårige rivalisering på tennisbanerne mellem den sprælske André Agassi og den professionelle, afdæmpede Pete Sampras? Eller endnu længere tilbage, hvor den benhårde kamp på asfalten mellem den dybt kristne og udadvendte Gino Bartali, der blev hyldet i det sydlige Italien, og hans rival, den mere tavse, ateistiske Fausto Coppi, der var helten i nord, delte de italienske cykeltifosi i to lejre: Bartaliani og Coppiani.

Eksemplerne er mange, men hvorfor denne tur ned ad Mindernes Allé? Jo, opgøret mellem Tiger og Rory indeholder – ligesom fortidens opgør de samme forskelle hos hovedpersonerne, der er med til at give liv til rivaliseringen.

»De er forskellige som typer. McIlroy er klart mere udadvendt, smiler mere og interagerer også mere med publikum end Tiger. Man vil nok se mere koncentration fra Tiger. Når han har holet et put vender han lige den der energi indad,« siger Claus Mølholm, der er eliteansvarlig i Dansk Golf Union.

Forskellige typer

Det er ikke kun på banen, at de to er forskellige. Hvis vi kort vender tilbage til de to boliger i Palm Beach, afspejler de på fornem vis forskellen på de to som spillere og som mennesker. Tiger Woods lever bag topsikrede porte og alarmsystemer i sin 1.500 kvadratmeter kæmpevilla, med en privat fire-hullers golfbane, mens Rory McIlroy lever noget mere afdæmpet sammen med kæresten Caroline Wozniacki i ’beskedne 936 kvadratmeter.

»Tiger er meget privat og har været skolet ind i den professionelle verden. Vi har ikke oplevet Tiger selv ved golfturneringerne, og vi har ikke oplevet ham privat. McIlroy er mere sig selv, og man får mere af ham selv og hans personlighed,« forklarer tidligere professionel golfspiller, Steen Tinning.

Rory McIlroy gav for et par uger siden et par amatørspillere en oplevelse for livet, da han pludselig dukkede op på en offentlig golfbane for at slå et par bolde på banens driving range. Det vil være utænkeligt at se Tiger Woods gøre det samme.

»Tiger bliver jo fløjet væk fra turneringerne i en helikopter og til et privat sted, hvor han har sin egen træningsbane. Mclroy er mere sådan: ’Nå jo, hvis jeg skal slå nogle bolde, og der ligger en træningsbane derovre kan jeg jo lige så godt gøre det der.’ Og det er i min verden en super måde at gøre det på. Det viser han er mere tilgængelig,« mener Steen Tinning.

Selv om Tiger Woods ikke viser særligt meget af sin private side, så giver hans golfspil og hans professionelle tilgang til spillet masser af fans.

»Tiger har også mange fans på den intensitet og seriøsitet, han lægger for dagen. Det er det, der virker for ham, og det får han også stor opbakning og respekt for,« påpeger Claus Mølholm.

Dagens Gossip