Nyt krav til ledige: Søg job i hele landet - og flyt hvis du er nødt til det

Skrevet af admin

15/06/2016

Dagens topnyheder

Korttidsuddannede bliver ramt hårdest, hvis det i fremtiden bliver et krav, at arbejdsløse skal være villige til at søge job i en anden landsdel.

Det mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Hvis de bliver tilbudt job, er det ofte midlertidige job, siger han om de korttidsuddannede.

Derfor vil de korttidsuddannede skulle bringe et offer, der ikke står mål med udbyttet, hvis de skal helt til en anden landsdel for at få et job. De bliver "jaget vildt", lyder det fra Henning Jørgensen.

Det er Ugebrevet A4, der citerer flere kilder tæt på trepartsforhandlingerne for, at der forelægger et forslag om at tvinge ledige til at rykke sig rundt i hele landet for et job.

Som det er i dag går grænsen, for hvad ledige kan tvinges til at søge, på tre timers transport til og fra job.

Ifølge Ugebrevet A4, går 26,4 procent af jobansøgningerne fra de ledige i dag allerede til arbejdspladser, hvor den arbejdsløse skal regne med dagligt at bruge mere end tre timer på transport til og fra job.

Men arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener ikke, at de ledige i særligt stor stil vil være villige til at overstige de tre timers transport.

Særligt dem med de mellemlange uddannelser har i forskningen vist sig som en gruppe, der ikke har stor vilje til at rykke sig.

Uviljen til at rejse langt for jobbet bakkes op af en undersøgelse fra analysefirmaet Wilke for jobportalen Jobzonen, der blev offentliggjort 1. januar i Politiken.

Her fremgik det, at blot syv procent vil tage turen, hvis arbejdspladsen flytter mere end to timer væk i transporttid.

- Man rykker ikke folk med trusselseffekter, det gør man med motivation og ved at lave varige jobåbninger, lyder forklaringen fra Henning Jørgensen.

/ritzau/