Nyt liv til FN-spor med Putins Syrien-udmelding

Han reagerer på en udtalelse fra den russiske præsident Putin, som onsdag erklærer, at russerne muligvis kan bakke op om en FN-støttet militær aktion i Syrien, hvis det kan bevises, at regeringshæren har brugt giftgas mod landets befolkning.

»Det er en overraskende udmelding, hvor man åbner FN-sporet og muligvis også imødekommer USA. Man siger, at man kan gå med i en militær aktion under visse betingelser. Samtidig er det også et forsøg på at bringe Rusland tilbage i spillet om Syrien. De har mistet handlekraft, men ved at bringe Syrien-spørgsmålet tilbage i FN-regi, hvor russerne har stor indflydelse, så kan Putin bedre kontrollere udviklingen,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

FNs Sikkerhedsråd har hidtil været lammet i forhold til konflikten i Syrien, fordi Kina og især Rusland, der begge har vetoret i rådet, har blokeret for sanktioner. Rusland og Syrien er allierede, men siden den syriske præsident Bashar al-Assad begyndte at slå hårdt ned på kritiske røster i landet i marts 2011, har forholdet været fuld af knaster, vurderer Ruslands-eksperten.

»Jeg tror, der har været en krise, siden konflikten brød ud i Syrien. Russerne havde foretrukket, at Assad ikke havde reageret så hårdt, og bag kulissen forsøger de at sige til Assad, ’nu stopper du og så prøver man at vride armen rundt på ham. Men Assad ved godt, at russerne vil bevare deres indflydelse, derfor tror han ikke på truslerne,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Rusland har ifølge Vladimir Putin besluttet sig for at tilbageholde en ellers planlagt sending af S-300-missiler til styret i Syrien, og det imødekommer på den ene side et kritisk USA, mens det på den anden side sender et negativt signal til Assad, forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

»Rent militært skal vi ikke lægge så meget i det, men symbolsk kan vi. Man siger til Syrien: ’Vi stoler ikke helt på jer. Syrien presser på for at få flere og mere avancerede våben, end de har, og det vil russerne ikke levere. Jeg tror russerne har en grundlæggende frygt for, at de ikke kan stole på Assad. At han kan finde på at bruge våbnene til eksempelvis at angribe Israel, og det er ikke i Ruslands interesse, Rusland og Israel har et godt forhold.«

Selvom det stadig langt fra er sikkert, at Vladimir Putin vil bakke op om et angreb på Syrien, så betyder de nye toner fra den russiske præsident, at han har fået flere handlemuligheder, fastslår Flemming Splidsboel Hansen.

»Nu har han to kattelemme, han kan åbne. Han kan sige, nu har vi set jeres materiale, jeg er ikke overbevist. Ergo kan vi ikke komme videre, vi kan ikke gå med i et angreb. På den måde kan han købe tid. Men på den anden side kan den russiske regering, hvis beviserne er stærke, påvirke den militære aktion mod Syrien. Det er sådan set det, man nu siger. Vi vil gerne støtte en begrænset militæraktion.«

Dagens Gossip