Nyt lovforslag vil give fartbøder til bilens ejer - ikke fører

Politiet bruger mange kræfter på at identificere fartsyndere, som er blevet fanget i deres fotofælder. Men det vil et nyt lovforslag fra regeringens nye lovkatalog, som blev fremlagt tirsdag, ændre på, ved at bilens ejer hæfter for fartbøden i stedet for føreren. Lovforslaget bliver modtager positivt af Venstre og DF, mens Liberal Alliance ikke vil støtte forslaget.

»Det er en rigtig dårlig ide, som kriminaliserer ejere, som låner deres biler ud. Det kan for eksempel være en virksomhed, der låner deres bil ud til en ansat. Vi mener, at det er den forkerte vej at gå. Derimod skal politiet forfine den teknologi, så de ikke har svært ved at gengive billeder af bilens fører. Vi har begrænsninger nok i folks frihed. Hver gang, man laver en regel, gnaver man et stykke af folks frihed, samtidig er man også med til at fjerne folks personlige ansvar,« siger trafikordfører Villum Christensen (LA).

Den holdning bliver ikke delt af Kim Christiansen (DF), trafikordfører for Dansk Folkeparti. Han ser ikke et problem i at sende anden videre til ejeren.

»Jeg bakker op om, at politiet går efter ejeren, fordi man må have et forhold til den person, man låner sin bil ud til. Ellers kan ejeren bare nægte at oplyse, hvem der kørte bilen,« siger han.

Også Venstres ordfører for trafiksikkerhed, Karsten Nonbo (V), ser positivt på forslaget - dog med visse forbehold.

»Inden vi siger ja, vil vi have nogle ting helt på det rene. Det er vigtigt at fastholde retssikkerheden, ved at bilens ejere stadig kan forlange sagen for retten. Men ellers ser vi positivt på, at politiet skal bruge mindre tid på administration, og overlader balladen til bilens ejere, der selv må sørge for at låne bilen ud til folk, som overholder færdselsloven. Målet er at afbureaukratisere, så politiet ikke skal sende bøder ud to gange. Det ser jeg som en klar fordel,« siger Karsten Nonbo, som dog gerne vil understrege, at selvom Venstre tilslutter sig lovforslaget, er de stadig ikke begejstret over de 100 stærekassevogne, som regeringen har bestilt.

»Men når de nu er ankommet, må vi se konstruktivt på det«.

Dagens Gossip