Nyt medicinforslag skal i højere grad se på prisen

Skrevet af admin

05/02/2016

Dagens topnyheder

Udgifterne til medicin stiger og stiger.

Spørgsmålet er derfor, om sundhedsvæsenet skal fravælge ny medicin, hvis den er for dyr, eller om patienter altid har krav på den bedste medicin.

Under valgkampen i sommer var det et af de større spørgsmål.

Ifølge et forslag fra regionerne skal prisen inddrages i vurderingen af lægemidler. Det viser et notat, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Dermed lægger regionerne op til en skarpere prioritering af indkøb af medicin.

Regionernes formand, Bent Hansen (S), ønsker fredag morgen ikke at kommentere forslaget over for Ritzau. Han henviser til et pressemøde, som regionerne holder sidst på formiddagen fredag.

I dag bliver lægemidler vurderet i forhold til, hvor effektive de er, men regionerne har advaret mod, at ny og dyr medicin er en bombe under sundhedsvæsenets økonomi.

Fredag præsenterer Danske Regioner derfor en ny model for, hvordan sundhedssystemet skal håndtere de stigende udgifter til ny medicin.

Ifølge notatet skal regionernes indkøbsorganisation, Amgros, udregne en maksimumspris på de enkelte medicinprodukter. Forud for det har medicinrådet på en skala fra et til seks vurderet, hvor stor en effekt medicinen har.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil over for Altinget ikke her og nu 'blåstemple' regionernes model, oplyser hun via Sundhedsministeriets presseafdeling.

Dansk Folkeparti vil endnu ikke sige ja eller nej, mens De Konservative længe har talt for at inddrage medicinens pris i valget af medicin.

Folketingspolitikerne på Christiansborg vil nu se nærmere på den nye model.

/ritzau/