Nyt overskudshop på betalingsbalancen

Skrevet af admin

09/07/2015

Dagens topnyheder

Det sæsonkorrigerede overskud på betalingsbalancen blev i maj mere end fordoblet i forhold til april.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det sæsonkorrigerede overskud lød i maj på 13,8 milliarder kroner mod 6,7 milliarder i april. Kigger man samlet på årets første fem måneder har overskuddet lydt på 59,1 milliarder kroner mod 44,0 i samme periode af 2014.

- Bag stigningen ligger især en stigning i indkomst på 7,4 milliarder kroner efter april måneds ekstraordinært høje udbyttebetalinger fra aktier, skriver Danmarks Statistik.

Privatøkonom i danske bank Las Olsen konstaterer, at der "både historisk og i sammenligning med andre lande" er tale om "et stort overskud".

- Det meget store betalingsbalanceoverskud er et tegn på, at vi som land bestemt ikke lever over evne. I gennemsnit bruger vi forbrugere nogenlunde det, vi får udbetalt, påpeger han.

Til gengæld betyder faldende eksport og stigende import i maj, at det sæsonkorrigerede overskud på handelsbalancen blev mindre.

Det lød på 7,9 milliarder kroner mod 9,0 milliarder i april.

- Det betyder, at eksporten nu er faldet over de seneste to måneder. Konkret er eksporten faldet med 7 procent siden marts, skriver Nykredits chefanalytiker Tore Stramer.

- Dermed har vi også fået endnu et øv-tal for dansk økonomi efter gårsdagens kedelige tal for dankortomsætningen. Dertil kommer, at industriproduktionen også viste et tydeligt fald i maj, tilføjer økonomen, som konkluderer:

- Vi kan således også konstatere, at de økonomiske nøgletal i øjeblikket er noget nær lige så dårlige som det danske sommervejr.

Nykredit tror dog fortsat, at fremtiden ser lys ud for den danske eksport, da der er fremgang på de markeder, Danmark sælger mest til, ligesom at den handelsvægtede krone er svækket.

- Det betyder slet og ret, at danske varer er blevet billigere på eksportmarkedet, hvilket naturligt gavner salget. Endelig er lønkonkurrenceevnen i bedre form end længe som følge af flere år med forholdsvis moderat lønvækst, påpeger Tore Stramer.

/ritzau/