Nyt parti udfordrer den 92-årige Mugabe i Zimbabwe

Skrevet af admin

01/03/2016

Dagens topnyheder

Zimbabwes tidligere vicepræsident Joice Mujuru, som var Robert Mugabes højrehånd i lang tid, ind til hun blev afskediget i 2014, siger, at hun har lanceret et nyt politisk parti for at udfordre landets veteranleder.

- I dag erklærer vi, at vi har oprettet et nyt politisk parti, Zimbabwe Folket Først, siger Mujuru, som tirsdag holdt et pressemøde for blandt andet vestlige diplomater.

Den 60-årige Mujuru var vicepræsident i et årti og blev anset for at være Mugabes mest sandsynlige efterfølger.

Da Mugabe afskedigede Mujuru i december 2014 beskyldte han hende for at have kupplaner.

- Vi bekæmper ikke en mand, men et system, som er uretfærdig, siger Mujuru, som har opbakning fra fire afskedigede ministre.

Det er uklart, hvor stor opbakning hun har, og hvorvidt hun kan udgøre en trussel mod den 92-årige Robert Mugabe, der siger, at han ikke har nogen planer om at forlade posten som præsident i Zimbabwe og ikke har udset sig nogen efterfølger.

Men Mugabes modvilje mod at se sig om efter en person, som kan afløse ham, har i stigende grad affødt stridigheder - også inden for hans eget parti Zanu-PF, hvor ledelsen prøver at gøre forberedelser til en post-Mugabe-æra.

Den interne konflikt i det ledende parti blokerer arbejdet med at løse landets akutte problemer med en stagnerende økonomi og den værste tørke i en generation.

- Ingen bryder sig om kriserne. Regeringen handler ikke, da Zanu-PF er for optaget af spørgsmålet om, hvad der skal ske efter Mugabe, siger oppositionslederen Morgan Tsvangirai.

Mugabe er den ældste afrikanske leder, og samtidig er han en af de mere kontroversielle i Afrika efter kolonitiden. I store dele af Afrika bliver han set som en helt, der kæmpede mod koloniherrer, da han overtog magten i 1980 efter en brutal guerillakrig mod den britiskstyrede mindretalsregering.

Hans stjerne er siden falmet hos mange, men Mugabe står stadig som en central, politisk figur på kontinentet, og han blev sidste år valgt som leder af Den Afrikanske Union (AU).

/ritzau/AFP