Nyt portræt af kongefamilien: Kongebørn har også snotnæser

Skrevet af admin

15/11/2013

Mest læste i dag

I midten står prins Christian med fornuftige brune sko og et tøvende smil. Ligesom sin far og farmor har han øjenkontakt med publikum, for skæbnen har udvalgt ham - han skal være konge.

I fire år har Thomas Kluge gået bag kongehusets facade, og nu skal hans store maleri stå sin prøve.

I denne uge er det kørt fra dronningens private stue på Fredensborg til Amalienborgmuseet, hvor publikum de næste måneder får lov at kigge med.

Han håber, at de bliver klogere på kongehusets historie og traditioner, men mest af alt, at de får øje på menneskene bag og det liv, som de lever i offentlighedens søgelys.

- Vi er blevet mere kritiske og overvågende. Det er belastende og slider. Det pres vil jeg gerne vise, siger Thomas Kluge til Ritzau.

Han håber også, at publikum i mødet med regentparret, deres børn og børnebørn lærer sig selv lidt bedre at kende.

- De kongelige skal spejle alle vi andre, så vi kan genkende os selv i dem. Derfor gør det ikke noget, at Vincent er lidt snottet. Sådan er livet jo, siger Thomas Kluge.

- Jeg har heller ikke bedt kronprinsen komme med skægstubbe, men nu var de der, og så skal de selvfølgelig på.

Hverken kronprinsparrets tvillinger, Josephine og Vincent, eller prins Joachims datter, Athena, var født, da de første fotografier blev taget i 2010, og det har besværliggjort arbejdet.

- Pludselig en dag hører jeg i pressen, at Mary er gravid, og det farer gennem mig: "Gud, hvad skal jeg gøre, for jeg kan ikke få plads til flere". Siden viser det sig, at det endda er tvillinger, og så bliver der 13 på billedet, og det er ikke noget godt tal.

- Men så kom Athena, og så var der 14.

Mens fætrene Nikolai og Felix og lillesøster Isabella er optaget af deres legetøj, så tager Christian bestik af omverdenen, og det er ikke tilfældigt.

- I sidste ende afhænger det hele af vores modtagelse af ham. Det er ham, der skal bære kongehuset.

/ritzau/

Se flere billeder af portrættet herunder