Nyt råd: Hold dig ædru to uger før operation

Har man i de sidste 2 uger inden en operation drukket mere end 2 genstande om dagen, fordobles risikoen for at løbe ind i alvorlige operationskomplikationer som blandt andet blødninger og sårbetændelse, skriver Politiken søndag.

Det viser et nyt amerikansk-dansk forskningsprojekt.

Undersøgelsen bygger på analyser af omfattende helbredsoplysninger fra over 8.000 amerikanske mænd.

- Men hvis man gennemførte en tilsvarende undersøgelse blandt kvinder, ville man formentlig nå frem til samme resultat, siger professor Hanne Tønnesen fra Bispebjerg Hospital og Lunds Universitet til Politiken og uddyber:

- Eller måske endda finde en endnu større risiko for operationskomplikationer ved indtagelse af mere end 2 genstande om dagen, fordi kvinders alkoholtolerance er lavere end mænds.

Hanne Tønnesen er en af rapportens forfattere. Hun er ikke i tvivl om, hvordan hun selv vil forholde sig til resultatet

- Skulle jeg have en planlagt operation, ville jeg for en sikkerheds skyld holde helt op med at drikke en måned inden og en måned efter. Der er ingen grund til at tage chancer, når selv relativt små mængder alkohol kan øge risikoen for operationskomplikationer drastisk, siger hun til Politiken.

Når alkohol kan forårsage sårbetændelse, er forklaringen, at alkohol nedsætter det akutte immunforsvar. Hvilket igen betyder, at der dannes færre hvide blodlegemer, som kan bekæmpe betændelse, skriver Politiken.

Øget blødningstendens - en anden alkoholfremkaldt komplikation i forbindelse med operationer - hænger sammen med, at alkohol reducerer blodets evne til at størkne.

Dagens Gossip