Nyt studie: Zika kan udløse slem neurologisk sygdom

Skrevet af admin

01/03/2016

Mest læste i dag

Ifølge et studie offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet tirsdag er det nu bevist, at zikavirusset kan udløse den farlige neurologiske nervesygdom guillain-barré.

Guillain-barrés syndrom (GBS) er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler. Symptomer er tiltagende muskelsvaghed, som starter i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

- Dette er det første bevis for, at zikavirus forårsager guillain-barrés syndrom, står der i artiklen i The Lancet.

Studiet undersøger zikavirussets rolle i et udbrud af GBS i Fransk Polynesien i 2013-2014. Forskning i patienter, der blev smittet med den neurologiske sygdom, viser, at det myggebårne virus var årsagen til udbruddet.

Syndromet kan også opstå som følge af bakterielle infektioner eller som følge af andre virusser som denguefeber.

Selv i velhavende samfund kan GBS være dødbringende. Omkring fem procent af smittede i udviklede lande afgår ved døden. Mere end hver fjerde patient kræver intensiv behandling, og mere end fem procent får varige mén.

Forskere advarer nu om, at et udbrud af GBS kan lamme sundhedssystemet i eksempelvis Brasilien, der har noteret 1,5 millioner tilfælde af zikavirus.

- I områder der bliver ramt af zikavirusset, bliver vi nødt til at tænke over at styrke vores akutmodtagelse, siger Arnaud Fontanet, en af forskerne bag studiet, til nyhedsbureauet AFP.

- Vi ved, at en del af de patienter vil udvikle GBS, og 30 procent af dem vil have brug for akutbehandling, siger han.

Isoleret set er zikavirusset ikke mere farligt end en slem forkølelse eller en influenza.

Men hvis en kvinde har været zikasmittet under graviditet, vurderes virusset at kunne være skyld i mikrokefali, som er en lidelse, der resulterer i små kranier og hjerner hos nyfødte.

Der findes i øjeblikket ingen vaccine mod zikavirusset.

/ritzau/