Nytårstale i Nordkorea: Leder truer med atom-katastrofe

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, advarer om, at en krig på den koreanske halvø kan resultere i en "kæmpe atomkatastrofe".

I sin nytårstale til nationen sender han samtidig en besked til USA om, at landet ikke vil være i sikkerhed i tilfælde af en konflikt.

- Hvis krig bryder ud igen i dette land, vil det medføre en massiv atomkatastrofe, og USA vil aldrig være sikkert, siger Kim Jong-un på stats-tv.

- Vi står over for en farlig situation, hvor et lille, tilfældigt militærsammenstød kan lede til fuldgyldig krig, siger han videre.

Den nordkoreanske leder tilføjer, at han ikke vil tigge om fred, og han lover, at han vil beskytte det fattige - men atombevæbnede - land med stærke selvforsvars-foranstaltninger mod sine fjender.

I sin nytårstale siger han også, at det var resolut handling, da hans onkel Jang Song-thaek blev henrettet midt i december.

- Vores parti foretog resolut handling sidste år for at fjerne afskum inden for partiet, siger lederen, der beskylder sin onkel for at forsøge at opbygge sin egen magtbase inden for Koreas Arbejderparti, der styrer det lukkede land.

- Vores partis rettidige, omhyggelige beslutning om at udrense anti-partiet og anti-revolutionære elementer var en stor hjælp til at cementere solidariteten inden for vores parti, siger han.

Jang Song-thaek, der tidligere uofficielt var landets viceleder, blev henrettet 12. december efter anklager om korruption og kupplaner.

Hans voksende kontrol over landets lukrative mineralhandel skabte vrede i den politiske top, og det var medvirkende årsag til, at han blev fjernet, lød det fra efterretningskilder i Seoul.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip