Nyttig viden: Ramt af brandmænd? Det skal du gøre

Det er både smertefuldt og du kan få vabler ved et møde med brandmand i havet. I år er der usædvanlig mange af slagsen. Her i juli og august skyller de røde gopler mod land.

Brandmænd eller rettere brandgopler er lette at kende på deres orangerøde farver fra de klare og gennemsigtige vandmænd, man også møder ved stranden.

Brandmandens gift dannes i nældeceller på dens lange brændtråde (tentakler). Man skal være opmærksom på, at brandmændenes fine brændtråde kan flyde i vandet flere meter fra dens krop, så det er altså ikke nok kun at være opmærksom på selve brandmændene.

Nældecellerne eksploderer nærmest, idet de vender sig på vrangen og sprøjter gift ind i offerets hud, når de udløses. Da de nemt udløses ved tryk, må man derfor ikke bruge hænder og fingre til at fjerne disse nærmest "giftsplinter" fra huden. Man skal blive nede i vandet, og forsøge at skylle dem af igen.

Mislykkes det at skylle "giftsplinterne" væk, kan man forsøge at skrabe huden forsigtigt med en flad genstand f.eks. en barberskraber, kniv eller ispind.

Hvis man smører eddike på brandstedet, kan man forhindre mere gift i at blive udtømt fra rester af brændtråde, som måske sidder tilbage på huden. Man skal ikke bruge ferskvand - det vil kun forøge smerten. Efterfølgende kan huden smøres med en let lokalbedøvende creme.

Bliver man brændt af en eller flere af disse brændtråde vil de give årsag til sviende, lokal brændende smerte og måske vabler på huden. Kroppen kan tilmed reagere med symptomer som diarre, opkastning, luftvejsirritationer, muskelkramper, åndenød og nogen gange tilmed kollaps.

Kilde: Apoteket.dk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip