Nyttig viden: Sådan slipper du for reklamer og ugeaviser

Er du træt af reklamer i din postkasse? Så er det helt legalt at frabede sig reklamer, skriver forbrugerbladet Tænk.

Virksomheder må i mange tilfælde kun sende dig reklamer, hvis du på forhånd har givet tilladelse til det.

Nej tak-klistermærke på postkassen

Du kan sætte "Reklamer – Nej tak-klistermærket" på din postkasse. Det betyder, at du ikke får adresseløse reklamer, men stadig lokale ugeaviser, gratisaviser, aftenskolekataloger samt telefonbøger.

Reklamer og gratisaviser – Nej tak-klistermærket gør, at du hverken får adresseløse forsendelser, lokale ugeaviser, gratisaviser, aftenskolekataloger eller telefonbøger.

Du kan tilmelde dig hos postdanmark.dk.

Afmeld reklamer sendt til dig personligt

Adresserede forsendelser er reklamer eller andet markedsføringsmateriale, som sendes direkte til dig med dit navn og din adresse på kuverten.

I persondatabaser som krak.dk er forbugerens navn og adresse tit frit tilgængelige. Men virksomhederne kan få dit navn og adresse på et utal af måder og målrette deres markedsføring på den måde.

Skriv dig på Robinsonlisten

Robinsonlisten beskytter mod uønsket markedsføring. Det er et register over forbrugere, der vil slippe for adresserede reklamer og for at blive ringet op af telefonsælgere.

På Borgerservice i din kommune kan du kontakte cpr-regisret og få dit navn registreret. Alle voksne i husstanden skal tilmeldes listen, hvis I vil undgå opkald fra telefonsælgere.

Virksomheder har pligt til at undersøge, om du står på listen, før de afsender adresserede reklamer eller ringer til dig.

Hvis du tilmelder dig Robinsonlisten, slipper du for adresserede salgsreklamer og telefonopkald. Politiske partier, analyseinstitutter og godgørende foreninger må dog stadig kontakte dig.

Undgå telefonsalg

En virksomhed må ikke henvende sig til dig telefonisk for at sælge varer eller tjenesteydelser. Der er dog nogle få undtagelser:

bestilling af bøger (bogklubber)

abonnementer på aviser, ugeblade og tidsskrifter

tegning af forsikring

tegning af abonnement på redningstjeneste (Falck)

Er det registreret i CPR-registret, at du ikke ønsker at modtage adresserede reklamer, må virksomhederne heller ikke henvende sig til dig telefonisk.

Elektroniske reklamer

En virksomhed må ikke sende dig reklamer pr. elektronisk post, med mindre du har givet tilladelse til det.

Virksomheden må heller ikke sende dig en e-mail, hvor den spørger dig, om du fremover vil modtage reklamer fra den. Du skal eksempelvis klikke 'ja tak' på en hjemmeside for, at det er lovligt.

En internetforretning må godt sende dig reklamemails om tilsvarende varer, du har købt. De skal dog give dig mulighed for at frabede dig elektronisk reklame både ved købet og i senere reklamemails.

Kilde: Tænk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip