Nyuddannede håndværkere havner i arbejdsløshedskøen

Nu rammer ledigheden også de faglærte - for eksempel håndværkere, smede og mekanikere.

Fra 2001 til 2012 er andelen af ledige smede frisk fra uddannelsen ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd steget fra næsten nul til knap 15 procent. Samtidig er hver fjerde nye bygningskonstruktør ledig mod fem procent før krisen.

Men formanden for Danske Erhvervsskoler, Peter Amstrup, er ikke overrasket over udviklingen.

»Det siger sig selv, at selvfølgelig stiger arbejdsløshedsprocenten. Vi har vidst det om akademikere, og nu konstaterer man, at de faglærte også har en højere ledighed,« siger Peter Amstrup.

Han mener ikke, man kan stille noget op med den stigende ledighed, der følger i kølvandet på en periode med lavkonjunkturer de seneste fire-fem år.

»Det er selvfølgelig træls, at man ikke kan komme direkte ud i arbejde, men nu ser det ud til, at der igen er ved at komme gang i hjulene. Vi kan forudse mangel på faglærte, så vores elever får ingen problemer med at komme ud på arbejdsmarkedet,« siger Peter Amstrup.

Fra Christiansborg lyder partiernes opfordring til de unge da også: Klø på, arbejdet venter forude.

»Det vil selvfølgelig være en stakkel trøst for de, der står og mangler et job her og nu, og der er det bare at sige: Bliv ved med at klø på og tag al det uddannelse, det overhovedet er muligt at få. Både på kort og lang sigt gør vi det, der skal til for at styrke kvaliteten af erhvervsuddannelserne, så vi får gjort det attraktivt, så de unge mennesker også vælger erhvervsuddannelser. Fordi vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte; tømrere, murere, snedkere og så videre. 150.000 faglærte håndværkere kommer vi til at mangle inden for en overskuelig årrække,« siger Socialdemokraternes undervisningsordfører Troels Ravn (S).

Også de Konservatives undervisningsordfører ser lys forude i horisonten.

»Jeg ved godt, at man rigtigt gerne vil bruge sin håndværkeruddannelse, når nu man har fået den, og dertil kan jeg kun sige, at den tidligere regering har sat et hav af anlægsprojekter i gang, som om ganske kort tid begynder at blive til rigtige arbejdspladser. Her tænker jeg på alle supersygehusene, der skal bygges rundt om i landet, og på Femern-forbindelsen,« siger Vivi Kier (K).

Fra Venstre lyder meldingen, at arbejdspladserne nok skal komme - virksomhederne skal bare have de rette rammer at arbejde under.

»Noget af det, politikere ikke kan, er at skaffe arbejdspladser. Vi har set, der har været en tendens til at ledigheden har været sagt stigende. Det skyldes den økonomiske krise. Det eneste, politikerne kan gør ved det her, er at sikre, at danske virksomheder har en reel og fair chance for at konkurrere på lige vilkår med alle andre lande. Politikere kan ikke skabe arbejdspladser fra den ene dag til den anden,« siger Venstres undervisningsordfører Peter Juel Jensen (V).

Tallene viser, at det fortsat er akademikerne, der har sværest ved at finde job. Hver fjerde nyuddannet akademiker er ledig i 20 uger eller mere, mens hver femte med en faglært uddannelse bag sig er ramt af ledighed.

Dagens Gossip