Nyuddannede læger: Vi har for travlt

Det viser en rundspørge, som Radio24syv har foretaget i samarbejde med Yngre Læger. Her svarer 78 procent af 334 helt nyuddannede læger, at de har stået i en situation, hvor de havde så travlt, at de ikke kunne give en fagligt optimal behandling til en patient.

»Presset på os er så højt, at det går ud over den behandling, patienterne får. Det er simpelthen ikke god nok kvalitet, vi kan levere, og det skyldes, at man ikke sørger for, at der er den fornødne tid,« siger formanden for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, til Radio24syv.

Samtidig fortæller 92 procent af de adspurgte læger, at de har så travlt, at de helt dropper deres pause mindst én gang om ugen. Og 88 procent frygter at begå fejl på grund af det høje arbejdstempo.

Tallene foruroliger formanden for Patientforeningen, Erik Bach.

»Det er da foruroligende. Det, som patienterne har brug for, når de kommer til læge, er at møde en læge, som de har fuld tillid til,« siger Erik Bach til Radio24syv.

Yngre Læger påpeger, at de nyuddannede læger især har meget travlt, når de arbejder på landets akutafdelinger. Derfor ønsker Yngre Læger, at Danske Regioner og ledelserne på de enkelte sygehuse tilrettelægger lægernes arbejde, så der i højere grad tages hensyn til de nyuddannede.

»Det gælder om at sørge for, at yngste mand ikke står alene i den fælles akutmodtagelse, men at man sørger for, at der også er speciallæger til stede,« siger Lisbeth Lintz.

Også Erik Bach fra Patientforeningen mener, at regionspolitikerne må sørge for, at patienterne kan være i trygge hænder i akutmodtagelserne.

Hos Danske Regioner er formand for sundhedsudvalget, Ulla Astman (S), dog helt sikker på, at de nyuddannede læger kan levere et stykke kvalificeret arbejde – også selv om de har travlt.

»Det viser i alt fald de tilbagemeldinger, som vi har fået fra de mere erfarne læger. Men det er klart, at når man er uerfaren, så kan det give en følelse af utilstrækkelighed,« siger Ulla Astman til Radio24syv.

Hun peger på, at regionerne og regeringen i forbindelse med økonomiaftalen har aftalt, at de sammen skal kigge på de nye akutmodtagelser og på, hvordan man sikrer en bedre dækning med speciallæger. Men hun afviser, at der vil blive tilført flere ressourcer fra regionernes side.

»Vi må prioritere ressourcerne således, at vi, der hvor det er nødvendigt, har speciallægerne med,« siger Ulla Astman.

Rundspørgen er sendt ud til knap 1.200 af de læger, der er blevet uddannet inden for det seneste halvandet år. De fleste er i gang med det såkaldte kliniske basisforløb (KBU) på et af de danske sygehuse eller i en lægepraksis. I alt har 334 læger svaret på rundspørgen.

Dagens Gossip