Nyudnævnt udenrigsekspert: Løkkes idé er stadig dårlig

Skrevet af admin

02/10/2015

Dagens topnyheder

Det er stadig en dum idé, at statsministeren har nedsat en udenrigspolitisk ekspert til at rådgive regeringen. Det siger professor i international politik Ole Wæver, selv om han er blandt en gruppe af eksperter, der skal levere input til den udenrigspolitiske rådgiver.

- Men det er jo ikke udrederens egen beslutning, det er statsministerens beslutning. Nu må man prøve at gøre det så godt som muligt, siger han til Ritzau.

Ole Wæver kritiserede Lars Løkke Rasmussen (V), da han under valgkampen bebudede, at han ville ansætte en udenrigspolitisk rådgiver.

Dengang kaldte han idéen for "ovre i den blidt bimlende vanvittige afdeling".

Fredag viste det sig, at Ole Wæver selv er blandt en række eksperter, der skal levere input til den udenrigspolitiske rådgiver.

- Hvis jeg var statsminister, havde jeg valgt at nedsætte et udvalg af eksperter, der sammen kunne komme med input. Det med at signalere, at det er en mand, der skal rådgive regeringen i udenrigspolitik er forkert, siger Ole Wæver.

Ud over at kritisere idéen om, at en enkelt mand rådgiver regeringen i udenrigspolitiske spørgsmål, mener Ole Wæver heller ikke, at man som sådan skal gentænke hele udenrigspolitikken.

- Måden det blev lanceret på var meget upræcis. Man lod det fremstå som om, at man skulle gentænke hele udenrigspolitikken, fordi der er problemer i Ukraine og med Islamisk Stat.

- Men faktum er, at jeg kan hive ting ud af de bøger, jeg skrev i 2003, som stadig gælder i dag. Man skal ikke gentænke alt, man skal udvikle, siger Ole Wæver.

Det er Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, som skal stå for en udredning af dansk udenrigspolitik.

Følgegruppen ventes at holde sit første møde 19. oktober 2015.

/ritzau/