Nyvalg kan være på vej i Italien

Udmeldingen efterlader Europas tredjestørste økonomi i kaos og vil sandsynligvis føre til enten et nyvalg eller dannelsen af en ny koalition, skriver Reuters.

Berlusconi havde tidligere lørdag bedt ministrene om at overveje at træde tilbage i protest mod, at Letta fredag udfordrede PDL til at støtte ham i en tillidsafstemning i parlamentet efter flere ugers spændinger mellem de to partier.

»Det ultimatum, som premierministeren og hans Demokratiske Parti har stillet deres regeringsallierede, er uacceptabelt,« sagde Berlusconi i en erklæring lørdag ifølge Reuters.

Sent fredag mislykkedes det koalitionsregeringen at blive enig om afgørende finanspolitiske beslutninger med henblik på at nedbringe budgetunderskuddet i Italien, der kæmper med en to års recession, en offentlig gæld på to billioner euro og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 40 procent.

Enrico Letta har understreget, »at så længe den politiske situation i landet ikke er afklaret, er det uundgåeligt ikke at stoppe alle regeringsmæssige beslutninger«.

»Jeg har igen ønsker om at halte videre eller konstant at være genstand for trusler. Enten går vi fremad og sætter landet og borgerne først, ellers ender det her projekt her,« sagde han fredag ifølge AFP.

Flere politikere fra PDL har tidligere truet med at trække sig ud af koalitionen, hvis Berlusconi mister sin plads i senatet som følge af sin fængselsdom for skattesnyd.

I starten af september tog en komité under det italienske senat hul på en række møder, der skal afgøre den 76-årige Berlusconis skæbne. Afgørelsen falder 4. oktober, og her forventes komitéen som minimum at sende Berlusconi ud i den politiske kulde i mindst et år. Partistøtter har allerede meddelt, at de vil indtage Roms gader i protest.

1. august stadfæstede Italiens højesteret en fængselsdom på fire år mod Berlusconi for groft skattesvig gennem hans tv-koncern Mediaset.

En amnestilov gør, at der bliver skåret tre år af straffen, fordi den tidligere premierminister er over 70 år. Det ene år skal han enten afsone i husarrest eller som samfundstjeneste.

Fængselsdommen er den første definitive afgørelse imod Berlusconi.

Dagens Gossip