Obama advarer mod at bremse budgetforslag

Det siger Barack Obama, der advarer de republikanske modstandere i den amerikanske kongres, som spænder ben for det foreslåede budget. Republikanerne vil kun give sig, hvis Obama accepterer et forslag, der vil gå imod hans stor anlagte nationale sygesikringsordning, »Obamacare«.

»Mit budskab til Kongressen er dette: Luk ikke regeringen ned, luk ikke ned for økonomien, vedtag et budget til tiden, betal vores regninger til tiden,« sagde Obama i en tale til Kongressen fredag aften dansk tid ifølge AFP.

Centralt for striden mellem de amerikanske politikere er en forhøjelse af gældsloftet. En løsning skal være på plads senest mandag, 1. oktober, ellers træder en række besparelser på det amerikanske statsbudget i kraft. Det vil betyde, at der ikke kan udbetales løn til op mod 800.000 offentligt ansatte, ligesom en række offentlige institutioner vil være nødt til at lukke ned for den daglige drift.

Republikanerne i Repræsentanternes Hus, hvor partiet har flertal, har indtil videre strittet imod budgettet på grund af spørgsmålet om »Obamacare«. Det kritiserer Obama.

»I løbet af de næste tre dage, er republikanerne i Repræsentanternes Hus nødt til at beslutte sig for, om de vil slutte sig til Senatet og lade regeringen køre videre eller lukke den ned, fordi de ikke kan få deres vilje i en sag, der intet har at gøre med underskuddet,« sagde Obama.

Dagens Gossip