Obama advarer om galninges vilje til at bruge atomvåben

Skrevet af admin

01/04/2016

Mest læste i dag

Gale militante fra ekstremistiske grupper står på spring for at detonere en atombombe, hvis de får chancen, og det må verden gøre alt for at forhindre, siger USA's præsident, Barack Obama.

Bestræbelserne på at "forhindre terrorister i at skaffe atommateriale" er indtil videre en succes, mener den amerikanske præsident. Han understreger samtidigt, at der skal gøres mere.

102 lande har fredag godkendt en "vigtig aftale" om atomsikkerhed, og den kan ifølge præsident træde i kraft snart.

Den store skræk, at grupper som al-Qaeda eller Islamisk Stat skulle få fat i og gøre brug af atomvåben, kræver en fælles indsats af verdens lande.

- Gennem samarbejde har vi gjort det mere vanskeligt for terrorister at tilegne sig atommateriale. Vi har reduceret risikoen i betydelig grad, siger Barack Obama under et topmøde om atomsikkerhed i Washington.

I en generel advarsel siger den amerikanske præsident, at betydelige mængder af atommateriale er magasineret rundt omkring og nogle gange under tvivlsomme sikkerhedsforhold.

Ifølge Obama kan en mængde på størrelse med et æble forårsage ødelæggelser, der kan ændre verden.

- Vi ved, at al-Qaeda arbejder på det, og at de personer, som var involveret i angrebene i Paris og Bruxelles, havde filmet en ansat på et belgisk atomanlæg, siger Obama ifølge nyhedsbureauet NTB.

Han tilføjer, at Islamisk Stat med anvendelsen af sennepsgas har vist, at de er klar til at bruge masseødelæggelsesvåben.

- Havde disse galninge fået fat i atomvåben, ville de forsøge at dræbe så mange som muligt, siger Obama.

/ritzau/