Obama ærer unge skudofre i sin tale

Der var både tårer og stående klapsalver i det propfyldte Repræsentanternes Hus i Washington, da Barack Obama i sin store tale til nationen talte om de mange skudmassakrer, som har rystet USA.

Mest omtalt er de meningsløse myrderier på Sandy Hook-skolen i Newtown, Connecituct, hvor en gal mand slog 20 små børn ihjel i en blodrus.

- Der er gået to måneder siden Newtown. Jeg ved, at det ikke er første gang, at dette land har debatteret, hvordan vi mindsker våbenvold. Men denne gang er det anderledes, sagde Obama fra talerstolen natten til onsdag dansk tid.

- I de to måneder siden Newtown er flere end 1000 fødselsdage, eksamensfester og jubilæer blevet stjålet fra vores liv af en patron, tilføjer den amerikanske førstemand, der med talen for alvor tager hul på sin sidste periode i Det Hvide Hus.

Obamas vicepræsident, Joe Biden, står i spidsen for Demokraternes forsøg på at stramme våbenlovgivningen. Det er dog op ad bakke, ford Republikanerne ikke bryder sig om at gøre indgreb i amerikanerens forfatningssikrede ret til at bære våben.

Det får dog tilsyneladende ikke præsidenten til at helme. Han vil have lovgiverne til at sige ja til skrappere våbenregler.

- Familierne i Newtown fortjener en afstemning, sagde præsidenten og nævnte også flere andre steder i USA, som har oplevet lignende blodige episoder.

- Familierne i Aurora fortjener en afstemning. Familierne i Oak Creek, og Tucson, og Blacksburg, og de talrige andre lokalsamfund, som er blevet ramt af våbenvold, de fortjener en simpel afstemning, tilføjede han.

Den republikanske senator Marco Rubio, som havde fået opgaven at give det officielle republikanske modsvar til Obamas tale til nationen, nævnte også skudmassakren i Newtown.

- Vi blev alle hjerteknuste over den nylige tragedie i Connecticut, siger han.

- Vi må på en effektiv gøre noget ved den stigende vold i vores land. Men en grundlovsstridig underminering af rettighederne for lovlydige amerikanere er ikke måden at gøre det på, tilføjer Rubio.

Det skønnes, at der er 310 millioner skydevåben i USA, som ikke har noget med landets militær at gøre. Amerikanere har 20 gange større risiko for at blive dræbt af et våben end i andre udviklede lande.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip