Obama afslører ny aftale om efterretninger med Frankrig

USA's præsident, Barack Obama, siger, at der er blevet indgået en ny aftale om at dele efterretninger med Frankrig efter angrebene i Paris fredag.

Udtalelsen kommer efter afslutningen af G20-landenes topmøde i Tyrkiet mandag eftermiddag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amerikanerne arbejder allerede tæt sammen med franskmændene i forbindelse med opklaringsarbejdet og jagten på gerningsmænd efter angrebet i Paris fredag.

- Frankrig er allerede en stærk allieret i kampen mod terrorisme. At vi i dag annoncerer en ny aftale bekræfter dette. Nu strømliner vi processen med at dele og operationalisere efterretninger med Frankrig, siger Barack Obama.

Ifølge Obama vil den nye aftale blandt andet tillade de to lande at dele informationer hurtigere end i dag.

Den amerikanske præsident mener, at Islamisk Stat skal bekæmpes på andre måder end kun traditionel krigsførelse.

- Dette er ikke en traditionel militær modstander, sagde han på pressemødet efter G20 topmødet i Tyrkiet.

- Vi kan overtage territorier, fordrive Islamisk Stat og holde territorierne besat. Men det løser ikke det underliggende problem med at eliminere dynamikkerne, som producerer denne slags vold og ekstreme grupper.

Obama understreger derfor, at efterretninger på tværs af allierede er vigtigt.

- Det er den strategi, der har den bedste mulighed for at virke. Og den vil vi fortsætte.

Ifølge den amerikanske præsident havde amerikanerne ingen efterretninger, der tydede på, at netop denne form for angreb ville finde sted i Paris.

- Dette specifikke angreb har vi ikke haft nogen efterretninger om, sagde Obama efter G20 mødet i Middelhavsbyen Antalya.

Mindst 129 mennesker blev dræbt under angrebene i Paris fredag aften og natten til lørdag. Flere hundrede er såret.

/ritzau/

Dagens Gossip