Obama: Anti-amerikansk tone i Rusland er tiltaget under Putin

Ifølge Barack Obama tøede relationerne mellem Rusland og USA lidt op, mens Dmitrij Medvedev var præsident for Rusland, mens der ifølge præsidenten har været »mere retorik fra den russiske side, der er anti-amerikansk, der spiller på nogle af de gamle fordomme om Den Kolde Krig mellem USA og Rusland,« efter at Putin er vendt tilbage til Kreml.

Barack Obama sagde desuden under pressemødet, at USA må genoverveje sit forhold til Rusland, efter at landet har handlet i strid med amerikanske interesser i en række henseender.

Barack Obama har ikke et »dårligt personligt forhold« til Vladimir Putin, men der har »altid været spændinger i det amerikansk-russiske forhold efter Sovjetunions fald,« sagde han.

Spændinger, der må siges at være taget til, efter at man fra russisk side har valgt at give den amerikanske spionanklagede whistleblower Edward Snowden midlertidigt asyl frem for at udlevere ham til retsforfølgelse i hjemlandet.

Barack Obama har for ganske nylig aflyst et møde med Vladimir Putin. Situationen omkring Snowden er imidlertid ikke eneste grund til, at amerikanerne har afblæst Moskva-mødet. Fra Det Hvide Hus lyder det, at man sætter pris på »de opnåede resultater« mellem Rusland og USA, men at man savner fremdrift på andre områder som »missilforsvar og våbenkontrol, handelsrelationer, globale sikkerhedsspørgsmål og menneskerettigheder og civilsamfundet«.

Mødet, hvor de to statsoverhoveder skulle have talt sammen mand til mand, var planlagt i forbindelse med det økonomiske topmøde mellem G20-landene i Sankt Petersborg, som Obama dog fortsat har planer om at deltage i.

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, sagde fredag til nyhedsbureauet AFP, at forholdet mellem de to lande ikke er brudt sammen:

»Det er klart, at der ikke er nogen kold krig«, og »vi skal ikke forvente nogen forværring«, sagde Sergei Lavrov, der er i Washington for at diskutere en mulig løsning på den syriske konflikt og andre globale sikkerhedsproblemer med USAs forsvars- og udenrigsministre.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip