Obama: Assad bruget kemiske våben

USA's præsident, Barack Obama, mener, at Assad-styret i Syrien har udført angreb med kemiske våben. Men han har ikke taget en beslutning om et militært indgreb mod Syrien.

Han lover dog, at den syriske regering vil møde "internationale konsekvenser" for sidste uges dødelige gasangreb, der kostede mange livet i Damaskus.

En langvarig amerikansk indblanding i landets borgerkrig vil dog ikke gøre situationen i Syrien bedre, mener han. Men en kort mission kan afværge lignende situationer i fremtiden:

- Hvis vi siger på klar og beslutsom - men meget begrænset - vis, at vi sender en advarsel om at stoppe med at gøre det her, så kan det få en positiv indvirkning på vores nationale sikkerhed i det lange løb, siger Obama til tv-programmet PBS NewsHour.

Han slår dog fast, at han endnu ikke har taget en beslutning om at gribe militært ind i konflikten.

Samtidig siger han, at det står klart, at Syriens opposition ikke har kapaciteten til at udføre et angreb med kemiske våben, som det der slog hundredvis af folk ihjel onsdag i sidste uge. Amerikanske embedsmænd mener, at Syriens regering står bag, siger Obama.

- Vi har konkluderet, at den syriske regering har udført disse angreb, og at der bliver nødt til at være internationale konsekvenser for det, lyder det fra præsidenten.

Selv om Obama insisterer på, at Assad-regimet skal straffes, så ønsker han at undgå en gentagelse af krigen i Irak.

- Jeg har ingen interesse i en endeløs konflikt i Syrien, men vi bliver nødt til at være sikre på, at når lande bryder internationale normer om våben såsom kemiske våben, der kan true os, så skal de holdes ansvarlig for det, siger præsidenten.

Ifølge Reuters er der flere tegn på, at en kort tidsramme for en militært angreb kan blive vanskeliggjort - ikke bare fordi FN's våbeninspektører fortsat er i landet - men også af den amerikanske regerings bestræbelser på at koordinere med internationale partnere.

Storbritannien mener eksempelvis, at FN's Sikkerhedsråd skal have mulighed for at se FN-inspektørernes undersøgelser i Damaskus, inden der kan gribe til handling.

Samtidig ønsker den amerikanske kongres indflydelse på processen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip