Obama: Atomaftale med Iran har afværget en ny krig

Skrevet af admin

17/01/2016

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, er søndag meget tilfreds med, at solidt diplomati kan føre til historiske fremskridt og forhindre nye krige. På et pressemøde i Washington henviser han til atomaftalen med Iran.

- Aftalen betyder, at Iran ikke vil få fingrene i en atombombe, siger Obama, der samtidig har hævet en række sanktioner mod landet.

Præsidenten glæder sig også over, at de amerikansk-iranere, der har været uretfærdigt tilbageholdt i Iran, nu er blevet løsladt og er på vej hjem til USA. Obama siger, at han selv pressede Irans præsident til at løslade de fire.

- Fangeudvekslingen med Iran udtrykker også vores vilje til at engagere os med landet og for at afspejle USA's nationale interesser, siger Obama og tilføjer, at aftalen med Iran sparer USA penge, og at det ikke havde været nogen fordel at trække sagen i langdrag.

- Det har ikke været i USA's interesse ikke at have haft nogen kontakt med Iran i mere end et årti, siger Obama.

Han siger videre, at atomaftalen ikke havde til formål at løse alle USA's konflikter med Iran. Han understreger, at USA vil fortsætte med at håndhæve sanktioner mod Iran, hvad angår landets ballistiske missilprogram.

Præsident Obama gør det også helt klart, at hans holdning er ubøjelig, hvad angår Irans trusler mod Israel og andre lande i regionen.

Han siger videre, at der altid vil være afgrundsdybe forskelle mellem USA og Iran.

/ritzau/Reuters