Obama: Atomaftalen med Iran er en sejr for diplomatiet

Skrevet af admin

20/07/2015

Dagens topnyheder

Republikanerne raser, og israelerne har fordømt den internationale atomaftale med Iran som en katastrofe.

Men der er grund til at gemme den negative stemning væk, mener den amerikanske præsident, der ser det succesfulde forhandlingsforløb som en stor sejr.

Barack Obama hylder den FN-resolution, som mandag er vedtaget i forlængelse af atomaftalen med Iran.

Den amerikanske præsident håber, at "det bliver en klar besked, at et overvældende antal lande" anerkender, at diplomati er "langt det stærkeste middel til at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben."

Resolutionen baner vej for, at sanktionerne mod Iran kan løftes, når Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en evaluering har bekræftet, at iranerne har efterlevet centrale punkter i aftalen.

Alle 15 lande i FN's Sikkerhedsråd stemte mandag for aftalen, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben.

En politisk rammeaftale blev indgået i foråret, og den endelige aftale lå klar i Wien i sidste uge efter et langt og kringlet forhandlingsforløb.

Vedtagelsen af resolutionen betyder, at syv tidligere FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil få vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Iran har tabt 160 milliarder dollar i olieindtægter alene siden 2012.

Landet står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og Iran vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg.

FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

/ritzau/Reuters