Obama: Atomaftalen med Iran fremmer verdensfreden

Det internationale samfund står med en historisk chance for at fremme verdensfreden, hvis aftalen om Irans atomprogram føres ud i livet.

Det er hovedbudskabet fra den amerikanske præsident på et pressemøde onsdag om den aftale, der blev indgået tirsdag morgen mellem Iran og de fem permanente lande i FN's Sikkerhedsråd med Tyskland.

- Med denne aftale har vi mulighed for på fredelig vis at løse en stor sikkerhedstrussel regionalt og internationalt, siger Barack Obama.

Obama garanterer, at aftalen giver sikkerhed for, at iranerne ikke kan udvikle atomvåben. Det var netop stormagternes mål med de lange forhandlinger. Irans mål er at få løftet de internationale sanktioner, der har stækket landets udvikling.

Samtidig understreger præsidenten, at USA ikke har planer om at indlede en proces mod normalisering af forholdet til Iran, som det aktuelt er tilfældet med Cuba.

Iran udfordrer fortsat amerikanske interesser i regionen, siger Obama blandt andet.

Israel har fordømt aftalen med Iran som en katastrofe for verdensfreden, og landet har under hele processen kæmpet for at spolere en politisk løsning og sanktionernes ophør.

Den amerikanske præsident anerkender israelernes grunde til bekymring.

- Vi har mange uoverensstemmelser med Iran. Israel har rimelig grund til at bekymre sig om sikkerheden i forhold til Iran, siger Barack Obama.

Obama forventer hård modstand fra Republikanerne i Kongressen, og han appellerer til, at de læser aftalen grundigt og baserer eventuelle indvendinger på fakta og ikke "spekulation og misinformation."

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip