Obama beholder flere soldater i Afghanistan end planlagt

USA beholder 8400 soldater i Afghanistan ind i 2017. Det oplyser præsident Barack Obama på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Det er 2900 flere end hidtil planlagt.

- I stedet for at gå ned på 5500 tropper ved slutningen af dette år, vil USA beholde omkring 8400 tropper i Afghanistan ind i det næste år og ud over afslutningen på min embedsperiode, siger han.

Dermed kommer der ingen endelig afklaring på USA's engagement i Afghanistan, før præsident Obama flytter ud af Det Hvide Hus til januar næste år.

- Beslutningen, jeg træffer i dag, sikrer, at min efterfølger har et solidt grundlag for den fortsatte fremgang i Afghanistan. Samt en fleksibilitet i forhold til at adressere truslen fra terrorisme, som den udvikler sig, siger han på pressemødet.

Flere højtstående militærfolk har advaret om konsekvenserne ved at reducere bemandingen i Afghanistan, efter at volden igen er blusset op i landet.

Og det er advarsler, som Obama har taget til efterretning. Det siger han på pressemødet, hvor også forsvarsminister Ash Carter samt chefen for USA's generalstab, Joseph Dunford, var til stede.

Krigen i Afghanistan har varet siden 2001. I kølvandet på angrebene i USA 11. september sendte den daværende amerikanske præsident George W. Bush amerikanske styrker ind i landet.

I 2003 overtog Nato kampmissionen i Afghanistan, og den varede indtil udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtog ansvaret for sikkerheden i deres land

Amerikanske tropper er forblevet i Afghanistan, og i oktober 2015 besluttede Obama at forlænge missionen og beholde 9800 soldater i landet frem til slutningen af 2017.

I december sidste år besluttede Nato-landene at beholde 12.000 soldater i Afghanistan, og så sent som i maj dette år forhøjede Danmark bidraget med 16 soldater til knap 100 i alt.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip