Obama beholder flere soldater i Afghanistan end planlagt

USA beholder 8400 soldater i Afghanistan ind i 2017. Det oplyser præsident Barack Obama på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Det er 2900 flere end hidtil planlagt.

- I stedet for at gå ned på 5500 tropper ved slutningen af dette år, vil USA beholde omkring 8400 tropper i Afghanistan ind i det næste år og ud over afslutningen på min embedsperiode, siger han.

Dermed kommer der ingen endelig afklaring på USA's engagement i Afghanistan, før præsident Obama flytter ud af Det Hvide Hus til januar næste år.

- Beslutningen, jeg træffer i dag, sikrer, at min efterfølger har et solidt grundlag for den fortsatte fremgang i Afghanistan. Samt en fleksibilitet i forhold til at adressere truslen fra terrorisme, som den udvikler sig, siger han på pressemødet.

Flere højtstående militærfolk har advaret om konsekvenserne ved at reducere bemandingen i Afghanistan, efter at volden igen er blusset op i landet.

Og det er advarsler, som Obama lytter til. Det siger han på pressemødet, hvor også forsvarsminister Ash Carter samt chefen for USA's generalstab, Joseph Dunford, var til stede.

Beslutningen glæder Afghanistans præsident, Ashraf Ghani.

- Byder præsident Obamas beslutning om at beholde 8400 tropper i Afghanistan velkommen. Det vidner om et fortsat partnerskab mellem vores nationer, skriver han blandt andet på Twitter.

Krigen i Afghanistan har varet siden 2001. I kølvandet på angrebene i USA 11. september sendte den daværende præsident George W. Bush amerikanske styrker ind i landet.

I 2003 overtog Nato kampmissionen i Afghanistan, og den varede indtil udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtog ansvaret for sikkerheden i deres land

Amerikanske tropper er forblevet i Afghanistan, og i oktober 2015 besluttede Obama at forlænge missionen og beholde 9800 soldater i landet frem til slutningen af 2017.

I december sidste år besluttede Nato-landene at beholde 12.000 soldater i Afghanistan.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip