Obama bliver første amerikanske præsident i fængsel

Barack Obama er torsdag blevet den første amerikanske præsident, der besøger et føderalt fængsel. Det sker som led i hans forsøg på reformere USA's dyre og overfyldte fængsler.

Besøget finder sted i fængslet El Reno i staten Oklahoma.

Her har han mødt repræsentanter for fængslet og for de indsatte for at drøfte hans plan om en reform.

Obamas tidligere justitsminister, Eric Holder, erklærede sidste år, at straffelovgivningen i USA mange steder går for vidt og sender titusinder af mennesker i fængslet i årevis for forseelser, der ikke står mål med straffen.

Han lagde op til en snarlig reform af straffesystemet.

Der sidder i alt 2,2 millioner mennesker i fængsel i USA, hvilket er flere end der tilsammen sidder fængslet i de 35 europæiske lande.

- Vi fængsler fire gange så mange som Kina, sagde Obama i bemærkninger tirsdag.

USA's fængsler rummer næsten en fjerdedel af alle verdens indsatte, men USA's befolkning udgør kun fem procent af verdens samlede befolkning.

Siden 1980 har lovgivningen i USA generelt ændret sig, så der i dag bliver slået hårdere ned på kriminalitet end tidligere. Det betyder, at de amerikanske fængsler i dag er fyldt med folk, der sidder inde for mindre overtrædelser.

Obama har talt imod straffe, der er ude af proportioner med lovovertrædelsen, eksempelvis i sager, hvor folk bliver spærret inde i årevis for at være i besiddelse af nogle joints eller meget små mængder narkotika.

- I alt for mange sager passer straffen ikke til forbrydelsen, sagde Obama tirsdag, hvor han opfordrede til en granskning af hele retssystemet.

- Hvis du handler med narko i mindre omfang eller du overtræder betingelserne for din prøveløsladelse, har du en gæld til samfundet. Du skal stilles til ansvar og gøre det godt igen. Men du har ikke en gæld på 20 år, sagde Obama.

Sorte og latinoer udgør 60 procent af de indsatte i USA's fængsler, mens omkring 30 procent er hvide.

Én ud af hver 35. sorte amerikaner og hver 88. latino sidder i fængsel, mens tallet for hvide er én indsat for hver 214 indbyggere.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip