Obama: Briterne er stadig vores uundværlige partnere

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

USA respekterer den britiske beslutning om at træde ud af EU, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

- Det britiske folk har talt, og vi respekterer deres beslutning, siger Obama i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at det britisk-amerikanske forhold fortsat vil være solidt, og at det britiske medlemskab af forsvarsalliancen Nato er en hjørnesten i amerikansk udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og økonomisk politik.

- Storbritannien og EU vil fortsat være USA's uundværlige partnere, også når de begynder forhandlingerne om deres fortsatte forhold, siger præsidenten.

Senere på dagen sagde Obama i en tale på Stanford Universitet i Californien, at han havde talt i telefon med den britiske premierminister, David Cameron.

- Selv om Storbritanniens forhold til EU vil ændre sig, er der en ting der ikke ændrer sig, og det er det særlige forhold mellem to lande, siger Obama.

Også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og forsvarsminister Ash Carter har talt i telefon med deres respektive britiske kolleger, oplyser deres ministerier fredag aften dansk tid.

Obamas partifælle og mulige efterfølger, hvis demokraterne genvinder præsidentembedet, Hillary Clinton, siger i en meddelelse, at hendes fokus vil være på at begrænse mulige skadevirkninger af et britisk EU-exit på den amerikanske økonomi.

- Vores første opgave er at sikre, at den økonomiske usikkerhed, der er skabt af disse begivenheder, ikke skader arbejdende familier her i USA, siger Clinton ifølge nyhedsbureauet dpa.

Hun tilføjer, at usikkerheden i kølvandet på det såkaldte brexit understreger behovet for "roligt, stabilt og erfarent lederskab i Det Hvide Hus", en stikpille til Clintons republikanske modstander, Donald Trump.

Begge ventes bekræftet som deres respektive partiers præsidentkandidat ved partikonventer i næste måned.

/ritzau/