Obama: Briterne er stærkest inden for EU

Storbritannien står stærkest, når landet er med til at lede Europa, og EU-medlemskab øger Storbritanniens sikkerhed og velstand, siger USA's præsident, Barack Obama.

- EU mindsker ikke den britiske indflydelse i verden, men forstærker den, siger Obama på en pressekonference efter mødet med den britiske premierminister, David Cameron.

Det har vakt stor opsigt, at Obama i et indlæg på avisen Daily Telegraphs hjemmeside skrev, at briterne gør klogest i at stemme ja til at blive i EU.

Debatten om det såkaldte brexit er et højspændt emne i Storbritannien, og Obamas støtte til ja-siden er blevet mødt med stor modstand fra flere af de britiske politikere, der støtter et britisk farvel til EU.

Obama minder på pressekonferencen om det solide venskab og særlige forhold mellem USA og Storbritannien og siger, at en vigtig del af et venskab er at kunne være ærlige over for hinanden.

- Storbritanniens medlemskab i EU giver os et kraftfuldt redskab, der bidrager til at sikre den fremgang og sikkerhed, der er nødvendig for folk, og til at forsvare de værdier, som vore lande deler, siger Obama.

På et spørgsmål fra en britisk journalist om, hvorvidt det var korrekt af en amerikansk præsident at blande sig i den britiske EU-afstemning, understreger Obama, at beslutningen er helt op til briterne.

- Men jeg siger min mening, svarer præsidenten og minder om, at en britisk exit fra EU vil sætte Storbritannien "bagest i køen" i forhold til en handelsaftale med USA, og det kan skade eksporten til såvel USA som de øvrige EU-lande.

Cameron understreger ligeledes, at det er et britisk valg, om landet skal forlade EU eller ej, og siger, at han ikke har bedt Obama om at blande sig i den britiske debat forud for afstemningen 23. juni.

- Men det giver mening at lytte til vores venners holdning, siger den britiske premierminister.

/ritzau/

Dagens Gossip