Obama dæmper krigstrommerne: Klar til dialog

USA's præsident, Barack Obama, er åben for diplomatiske forhandlinger om Syriens kemiske våben, så man undgår et militært angreb.

Rusland har opfordret Syrien til at udlevere sine kemiske våben til international kontrol og få dem tilintetgjort. Det er et udspil, som Obama kalder en "potentiel positiv udvikling", og han lover at tage det russiske forslag alvorligt.

- Vi vil forfølge dette diplomatiske spor, siger præsidenten i et interview med Fox News.

- Jeg håber inderligt, at det her kan blive løst uden brug af militærmagt, tilføjer han.

Obama og Ruslands præsident, Vladimir Putin, drøftede muligheden for et diplomatisk initiativ i forhold til Syrien på sidste uges G20-topmøde. Det fortæller den amerikanske præsident i et interview med tv-stationen PBS.

Obama siger til CNN, at det russiske forslag kan lede frem til et muligt "gennembrud" i krisen om Syriens kemiske våben, som amerikanerne tidligere har sagt, at de vil sætte ud af spillet.

- Hvis vi kan opnå dette begrænsede mål uden at foretage militær handling, vil det være min præference, siger Obama.

- Men hvis vi på den anden side ikke fastholder en troværdig trussel om militært pres, så tror jeg ikke, at vi kan få en sådan aftale, som jeg gerne ser, at vi får, tilføjer præsidenten.

Barack Obama er dog uafklaret om, hvorvidt han foretrækker et angreb mod det syriske regime eller ej. Præsidenten siger til tv-stationen NBC, at "det er fair at sige, at jeg er uafklaret".

Samtidigt slår Obama fast, at han ikke føler sig overbevist om USA's kongres vil give sin opbakning til en militær intervention i Syrien.

USA har tidligere sagt, at det syriske regime under ledelse af præsident Bashar al-Assad er ansvarlig for et grusomt giftgasangreb i en forstad til hovedstaden Damaskus, der ifølge amerikanerne har kostet flere end 1400 menneskeliv.

/ritzau/

Dagens Gossip