Obama diskuterer atomaftale med utilfreds Netanyahu

USA's præsident, Barack Obama, har søndag aften dansk tid haft telefonisk kontakt med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for at drøfte den atomaftale, som seks stormagter indgik med Iran natten til søndag. Det oplyser Det Hvide Hus.

Israel har kaldt aftalen for en "historisk fejltagelse", og den truer således med at skabe spændinger mellem de nære allierede.

- Præsidenten fortalte premierministeren, at han ønsker, at USA og Israel med det samme skal indlede forhandlinger om vores bestræbelser på at finde en samlet løsning om Irans atomprogram, siger talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest.

Obama forsikrede endvidere Netanyahu om, at USA ikke vil ændre landets forhold til Israel, fortæller talsmanden.

- Præsidenten understregede, at USA vil stå fast på vores engagement i Israel, som har god grund til at være skeptisk over for Irans hensigter, sagde han.

Slutteligt bekræftede de to ledere det fælles mål at forhindre Iran i at opnå atomvåben, fortæller Josh Earnest.

Atomaftalen, der blev indgået i søndagens tidlige morgentimer i den schweiziske by Geneve, beskrives som historisk, fordi den potentielt forhindrer, at Iran bliver en atomvåbenmagt.

Den er kommet i hus efter mere end 10 års konfrontation mellem Iran og Vesten og en stadig frygt for, at det ville kunne udvikle sig til regulær storkrig.

Aftalen er midlertidig. Den skal gælde det næste halve år og følges op af nye forhandlinger mellem Iran og de såkaldte 5+1, der tæller USA, Rusland, Frankrig, Storbritannien, Kina og Tyskland.

Tidligere søndag rasede Benjamin Netanyahu over aftalen og svor, at Israel ikke vil føle sig bundet af den.

- Det, som blev nået i nat, var ikke en historisk aftale, det var en historisk fejltagelse, sagde han på et regeringsmøde.

- I dag er verden blevet et meget farligere sted, fordi det farligste regime i verden har taget et vigtigt skridt mod at få verdens farligste våben, advarede han.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip