Obama efter kirkemassakre: Racisme er en skamplet

Racisme forbliver en "skamplet" på det amerikanske samfund siger præsident Barack Obama efter en massakre på ni sorte i en kirke i South Carolina.

Politiet siger, at drabene var en hadforbrydelse, mens USA's justitsministerium overvejer at anklage gerningsmanden for terrorisme i sit eget land efter massakren.

Den formodede gerningsmand, den 21-årige Dylann Roff, blev anholdt torsdag morgen omkring 400 kilometer fra Charleston.

Obama, der fredag talte i San Francisco, siger, at den tilsyneladende motivation hos gerningsmanden er "en påmindelse om en skamplet, som vi må bekæmpe sammen."

- Vi har gjort fremskridt, men vi må være på vagt, fordi det varer ved. Og når det forgifter unge menneskers bevidsthed, så er det et forræderi mod vores idealer og det river vort demokrati fra hinanden, siger den amerikanske præsident.

Obama roser også familierne til ofrene for massakren for deres vilje til at tilgive.

- Det er et udtryk for den tro, som ingen kan forestille sig, men som afspejler godheden i den amerikanske befolkning.

Obama har også opfordret til en ny debat om våbenkontrol.

- Det er ikke nok, at vi udtrykker medfølelse. Vi må handle. Vi har brug for en ændret holdning til våbenkontrol, siger han.

Tusindvis af mennesker var sent fredag samlet på et stadion i Charleston til en mindehøjtidelighed, hvor der blandt andet blev sunget "We Shall Overcome".

Den 21-årige hvide mand, som er sigtet for massakren, blev fredag fremstillet for en dommer, som opretholdt varetægtsfængslingen af ham.

Tidligere har nogle af Dylann Roofs venner bekræftet over for CNN, at han ind imellem talte om at gøre noget, der kunne blive startskuddet til en strid mellem racerne, og at han ind imellem nævnte ønsket om at genindføre raceadskillelse i USA.

Onsdag aften lokal tid skal Dylann være gået ind til en gudstjeneste i kirken, hvor der først og fremmest kommer sorte amerikanere. Her sad han i en times tid, hvorpå han åbnede ild mod menigheden.

Ni mennesker blev dræbt, siger politiet, der også oplyser, at adskillige blev såret.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip