Obama er rasende på Republikanerne

Den amerikanske præsident beskyldte Republikanerne for et »ideologisk korstog« og for at modarbejde hans sundhedsreform, der populært kaldes Obamacare. Han opfordrede desuden lovgiverne til at stemme for at holde myndighedernes aktiviteter kørende.

»Mange af medlemmerne i Repræsentanternes Hus har gjort det klart, at hvis de havde fået lov af John Boehner (den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, red.) til at lave en simpel håndsoprækning om at holde regeringen åben uden forpligtelser, ville der have været nok stemmer fra begge partier til at holde det amerikanske folks regering åben og kørende,« sagde Obama i sin tale.

Obama pegede også på, at Republikanerne i Kongressen selv valgte at lukke de offentlige myndigheder, og at det ikke havde behøvet at ske. Samtidig advarede han i sin tale om, at jo længere tid, der er lukket ned, jo værre bliver konsekvenserne.

»De har lukket de offentlige myndigheder ned på grund af et ideologisk korstog, der skal afvise den overkommelige sygesikring til millioner af amerikanere.«

Kongressen mislykkedes natten til tirsdag med at blive enige om at løse USAs budgetkrise. Tirsdag begyndte de offentlige myndigheder under staten at lukke ned, og det er særligt striden om sundhedsreformen, der har skabt splid. Republikanerne har knyttet sundhedsreformen sammen med det nye budget, som altså ikke blev vedtaget natten mellem mandag og tirsdag, og partiet truer med om cirka to uger også at stemme imod at hæve det såkaldte gældsloft, hvis ikke der forhandles om sundhedsreformen.

Rammer USA gældsloftet cirka den 17. oktober, løber USA populært sagt tør for penge. Hæves gældsloftet ikke vil USAs økonomi gå helt i stå med alvorlige globale konsekvenser som resultat.

Sidste gang amerikanerne oplevede, at statslige institutioner lukkede ned var 16. december 1995 til 6. januar 1996 under præsident Bill Clinton. Dengang blev 800.000 statslige medarbejdere sendt på orlov.

Dagens Gossip