Obama er skuffet over mangel på republikansk samarbejdsvilje

Præsident Barack Obama har forsøgt at overtale moderate republikanere til at bryde med den konservative Tea Party-bevægelse og presse John Boehner til at tillade en afstemning om en kortfristet budgetaftale, der skal sætte et punktum for den delvise nedlukning af den offentlige sektor og afbøde den presserende trussel om misligeholdelse af USAs gæld.

Det Hvide Hus har inviteret alle de republikanske politikere i Repræsentanternes Hus til et møde torsdag, men John Boehner, den mest magtfulde republikaner i Washington, har begrænset republikanernes deltagelse til 18 ledende partimedlemmer ud af mere end 200 medlemmer i alt.

»Præsident Obama er skuffet over, at Boehner forhindrer sine medlemmer i at komme til Det Hvide Hus,« sagde talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney ifølge Reuters onsdag.

»Præsidenten troede, det var vigtigt at tale direkte med medlemmerne, der tvang denne økonomiske krise ned over landet, om hvordan nedlukningen og manglende betaling af landets gæld kunne ødelægge økonomien,« sagde han.

Store dele af den offentlige sektor i USA har været ned siden 1. oktober, da det nye budgetår blev indledt, uden det var lykkedes de demokratiske og republikanske politikere at nå til enighed om en budgetaftale for 2014.

USAs voksende gæld ventes at nå loftet 17. oktober.

Bliver politikerne ikke enige om at hæve grænsen for gældsloftet inden da, kan landet ikke betale sine regninger, og det kan potentielt få yderst negative konsekvenser, ikke bare for USA, men for hele verdens finansielle situation.

Præsidenten for Verdensbanken, Jim Yong Kim, advarede onsdag om, at alene truslen om en amerikansk gældskrise kan skade vækstøkonomier og verdens mest sårbare folk.

»Vi er meget bekymrede. For der er lige nu allerede så meget modvind for vækstøkonomierne og udviklingslandene, at det virkelig kan få ødelæggende effekter,« sagde han til CNN.

Obama har gentagne gange tidligere givet udtryk for, at han gerne vil forhandle med republikanerne om blandt andet den omstridte sundhedsreform kaldet Obamacare, der skiller partierne ad i budgetforhandlingerne, når man er blevet enige om at hæve gældsloftet.

Dagens Gossip