Obama: EU er en af de største, politiske bedrifter

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger, at det samlede EU med sine 28 medlemslande er "en af de største, politiske bedrifter i nyere tid", og han siger, at den europæiske velstand beror på fællesskab.

- I har måske brug for, at nogen, der ikke er europæere, minder Jer om, hvad I har opnået, siger Obama og tilføjer, at "USA står altid på jeres side".

Obama, der mandag holdt tale i Hannover ved afslutningen på et besøg i Tyskland, giver også en opsang til det samlede EU.

- Jeg er kommet her i dag, til Europas hjerte, for at sige, at USA og hele verden har brug for et stærkt, demokratisk, forenet Europa i fremgang, siger han og tilføjer:

- Et forenet Europa var engang en drøm for et fåtal, og det forbliver manges håb og en nødvendighed for alle.

Obama minder om, at det var ekstrem nationalisme, som "slukkede" kontinentet, men at fællesskab fik europæerne til at rejse kontinentet igen efter Anden Verdenskrig.

- I kan skændes om, hvilke fodboldklubber, der er bedst og om hvem, som bør vinde det europæiske melodigrandprix. Men 500 millioner mennesker fra 28 lande i en union med samme valuta er en af verdens største politiske og økonomiske bedrifter i nyere tid, siger han.

- Glem ikke, hvem I er, tilføjer han advarende og nævner, et der er kommet en "os mod de andre"-politik i store dele af Europa.

I mandagens tale rettede Obama også konkret kritik mod de lande, der i årevis har ligget under Natos målsætning om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvaret. USA, derimod, har ligget betydeligt over det mål.

- Derfor skal alle Nato-medlemmer bidrage med den fulde andel på to procent af BNP, så vi når vores fælles mål for sikkerhed, lyder det fra Obama.

Obama og Merkel har i Hannover haft meget fokus på en omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA, der skal få handlen til at flyde frit over Atlanterhavet og give mere vækst, flere arbejdspladser og billigere varer.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip