Obama: Europa kan altid regne med støtte fra USA

I gode såvel som dårlige tider kan Europa altid regne med støtte fra USA.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, lørdag ved afslutningen af Nato-topmødet i Warszawa.

Obama siger, at Natos medlemslande måske aldrig før i alliancens næsten 70 år lange historie har stået over for så mange udfordringer på én gang.

Som de største udfordringer nævner han terrorangreb og russiske krænkelser af Ukraines suverænitet.

Desuden er der russiske provokationer over for Nato-lande, migrationskrisen og senest den britiske folkeafstemning og beslutningen om at forlade EU.

- I dette udfordrende øjeblik vil jeg klart og tydeligt understrege, hvad der aldrig vil ændre sig: Og det er USA's urokkelige engagement over for Europas sikkerhed og forsvar, siger Barack Obama.

- I gode tider og i dårlige tider kan Europa regne med USA. Altid, siger han.

Næste år er det 100 år siden, at amerikanske soldater ankom til Europa for at deltage i Første Verdenskrig.

- Og ligesom vores lande har stået sammen gennem de seneste 100 år, ved jeg, at vi også vil stå sammen og vokse os endnu stærkere de næste 100 år, siger Barack Obama.

På Nato-topmødet i Warszawa har medlemslandenes stats- og regeringschefer blandt andet besluttet at udstationere fire kampklare bataljoner på samlet 4000 soldater fordelt på Estland, Letland, Litauen og Polen.

- Nato sender en klar besked om, at vi vil forsvare enhver allieret, siger Barack Obama.

Han siger samtidig, at Nato-lederne har haft en meget ligefrem diskussion om behovet for at bruge flere penge på forsvaret som aftalt på Nato-topmødet i Wales i 2014.

Målet er, at alle Nato-lande skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar inden 2024.

- Der er en anerkendelse af, at med de mange trusler, vi står over for, og de kompetencer, vi har behov for, skal alle gøre noget ved det. Gøre det bedre, siger Barack Obama.

Efter snart otte år som præsident træder Obama tilbage til januar, og han har dermed nu deltaget i sit sidste Nato-topmøde.

Han siger, at en af hans hovedprioriteter som præsident har været at styrke USA's alliancer. Herunder især Nato, der i dag er "så stærk, smidig og klar som nogensinde".

- Ingen skal nogensinde tvivle på denne alliances beslutsomhed om at stå sammen og være fokuseret på fremtiden, siger Barack Obama.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip