Obama: »Fordi de marcherede, ændrede Amerika sig«

På trappen foran Lincoln Memorial i Washington talte Barack Obama på nøjagtig samme sted, hvor Martin Luther King holdt den tale, der blev skelsættende for amerikansk historie og racedebatten.

»Han tilbød samme vej til frelsen for de undertrykte, såvel som for undertrykkerne. Hans ord tilhører historien og besad en kraft og en profeti, der ikke er set magen til i vores tid,« sagde præsidenten i sin tale onsdag.

Her reflekterede han desuden over Kings arv, og han understregede, at manden, der står som symbol for opgøret med racediskriminationen i USA, og hans bedrifter, ikke må undervurderes.

Martin Luther King »gav en mægtig stemme til millioner af menneskers stille håb«, sagde Barack Obama i en hyldest til de mennesker, der trodsede intimidering og vold i deres kamp for lige rettigheder for alle.

Under marchen i august 1963, hvor Martin Luther King holdt sin berømte tale, deltog omkring 250.000 mennesker med forskellig racebaggrund med slagordet »Lighed nu!«. Og millioner fulgte med på TV, heriblandt den daværende præsident John F. Kennedy.

Marchen banede vejen for Civil Rights Act (borgerrettighedsloven, red.), som forbød racediskrimination, og et år senere fik sorte borgere også lovens ord for, at de ikke måtte diskrimineres i valghandlinger.

»Fordi de marcherede, ændrede Amerika sig,« sagde Barack Obama fra trappen i Washington onsdag. Han fortsatte:

»Fordi de marcherede, ændredes byråd og statens lovgivende forsamlinger, og Kongressen ændrede sig, og ja, i ??sidste ende, ændrede Det Hvide Hus sig«.

Barack Obama sagde desuden, at det vil være at vanære modet og ofrene fra de mennesker, der kæmpede for lige borgerrettigheder side om side med Martin Luther King, at sige, at tingene næsten ikke har ændret sig siden dengang.

En række fremtrædende personer, der trådte frem på trappen foran Lincoln Memorial på årsdagen, herunder også Barack Obama selv, understregede imidlertid, at indkomstulighed, høj arbejdsløshed og en skrumpende middelklasse har gjort indhug i håbet om at opnå ligestilling for millioner af amerikanere.

»At sikre de fremskridt, som dette land har gjort, kræver konstant årvågenhed, ikke selvtilfredshed,« sagde Barack Obama og tilføjede:

»Vi vil lide lejlighedsvise tilbageslag, men vi vil vinde disse kampe. Dette land har også ændret sig meget«.

Dagens Gossip