Obama forsvarer amerikanske droneangreb

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, i en længe ventet udenrigspolitisk tale torsdag aften dansk tid, hvor han dog også proklamerer en begrænsning i brugen af droneangreb.

Obama siger, at man fremover kun vil udføre droneangreb, når en trussel er »overhængende«, hvilket er en ændring i forhold til tidligere, hvor truslen skulle være »væsentlig.«

»At sige, at en militær taktik er lovlig, eller endda effektiv, er ikke at sige, at det i alle tilfælde er klogt eller moralsk,« siger præsidenten.

Obama har desuden underskrevet en aftale, der betyder, at det fremover er det amerikanske forsvarsministerium, der styrer droneangrebene, hvor det tidligere har været efterretningstjenesten CIA.

Droneangreb skal kun udføres, når en mistænkt terrorist ikke kan tages til fange. USA vil respektere statslig suverænitet og vil begrænse angrebene til al-Qaeda og grupper med tilknytning til al-Qaeda, siger Obama.

»Og før ethvert angreb skal det være næsten sikkert, at ingen civile vil blive dræbt eller såret - vi går efter at sætte den højeste standard,« siger Obama.

Amerikanernes brug af droner i angreb mod ekstremister har øget spændingerne med lande som Pakistan og medført kritik fra menneskeretsgrupper.

Obama har været under pres fra både tilhængere og modstandere for at tillade større åbenhed omkring beslutningsprocessen for brugen af droneangreb.

Vendepunktet kom efter den amerikanske regering onsdag erkendte, at fire amerikanske statsborgere er blevet dræbt siden 2009 i antiterror-operationer i Yemen og Pakistan herunder den militante præst Anwar al-Awlaki

I talen advarer Obama samtidig Kongressen mod at forhale en lukning af Guantanamo-basen.

»Det kan ikke retfærdiggøres, at Kongressen forhindrer os i at lukke et anlæg, der aldrig skulle have været åbnet,« siger han.

Han opfordrer Kongressen til at fjerne restriktionerne, der forhindrer en flytning af terrormistænkte på Guantanamo og har bedt forsvarsministeriet om at finde et sted i USA, hvor de mistænke kan stilles for en militærdomstol.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip